Από το 2020, οι εισαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 13% στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Οι επιδοτήσεις που χορηγεί η Κίνα στο βιομηχανικό τομέα της που παράγει χάλυβα «στρεβλώνουν» την παγκόσμια αγορά και φρενάρουν τις επενδύσεις για την απαλλαγή της χαλυβουργίας από τον άνθρακα, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η παγκόσμια αγορά χάλυβα «στρεβλώνεται από μη αγοραίες δυνάμεις, καθώς οι παραγωγοί που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε ισότιμη βάση τον ανταγωνισμό», αναφέρει στην έκθεσή του αυτή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Οι επιδοτήσεις της χαλυβουργίας στην Κίνα (σε ποσοστό επί των εισπράξεων των επιχειρήσεων) είναι «πέντε φορές ανώτερες από τον μέσο όρο αυτών των άλλων οικονομιών», σύμφωνα με την έκθεση, την ώρα που οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας «έχουν υπερδιπλασιασθεί από το 2020».
Αυτές έφθασαν το επίπεδο ρεκόρ των 118 εκατομμυρίων τόνων (Mt) το 2024, ενώ οι κινεζικές εισαγωγές χάλυβα μειώθηκαν κατά σχεδόν 80%, στους 8,7 Mt.
Οι αλλαγές αυτές αναφορικά με την Κίνα, πρώτη παραγωγό χάλυβα παγκοσμίως, «αποτελούν μεγάλη πρόκληση» για τις άλλες χώρες, επειδή οι δικές τους εξαγωγές «έχουν μειωθεί» ενώ οι εισαγωγές τους «αυξάνονται κάθετα», παρατηρεί ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του με τίτλο «Προοπτικές για τον χάλυβα του ΟΟΣΑ 2025».
Από το 2020, οι εισαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 13% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 18% στην Ιαπωνία και την Κορέα, κατά 40% στη Βόρεια Αμερική, κατά 52% στην Τουρκία, κατά 60% στη Νότια Αμερική και έως 77% στην Ωκεανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φοροδιαφυγή από την υπόθεση με το ελικόπτερο στη Μύλο και αλλού
- ΗΠΑ και Κίνα ανοίγουν δίαυλο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης
- Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη φωτιά στο Ψυχικό, στα Τουρκοβούνια – Σηκώθηκαν και 2 ελικόπτερα (video)
- Ευρωπαϊκές αγορές: Αντοχές μετά το αμερικανικό payroll – Η Volkswagen στήριξε τη Φρανκφούρτη
- Γκιλφόιλ: «Ο Ρούμπιο έρχεται στην Αθήνα σε λίγες εβδομάδες»
- Εβροφάρμα: Από 22 Σεπτεμβρίου η καταβολή μερίσματος 0,06 ευρώ
- Γουέστ Χαμ: Πόκερ δισεκατομμυρίων για τον έλεγχο των «σφυριών»
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. - Οικονομική έκθεση ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Ε.Β. ΧΑΛΚΟΥ & ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








