Η προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής θα ξεκινούσε με επιπλέον 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο
Την αναστολή της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου κατά τρεις μήνες φέρεται να αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι του προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, εν μέσω πιέσεων για τις τιμές του αργού λόγω (και) του επικείμενου πλεονάσματος.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε την προγραμματισμένη αύξηση της προσφοράς, η οποία θα ξεκινούσε με επιπλέον 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο. Αντί αυτού, η αποφασίστηκε η εν λόγω αύξηση να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ενώ οι περικοπές θα καταργηθούν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία τον Σεπτέμβριο του 2026.
Ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα αποκαταστήσει την παραγωγή που είχε σταματήσει από το 2022, επαναφέροντας στην αγορά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, τα σχέδια τους έχουν ανατραπεί καθώς η ζήτηση για αργό μειώνεται στην κορυφαία καταναλώτρια Κίνα, ενώ οι προμήθειες αυξάνονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και ο Καναδάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι παγκόσμιες αγορές θα αντιμετωπίσουν πλεόνασμα το 2025, ακόμη κι αν ο OPEC+ δεν προσθέσει ούτε ένα βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περίπου 18% από τις αρχές Ιουλίου, καθώς οι traders αγνοούν την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και επικεντρώνονται στην επιβράδυνση της Κίνας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά οικονομικών προκλήσεων. Οι Citigroup και JPMorgan Chase προβλέπουν ότι το αργό θα συνεχίσει να υποχωρεί στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος, ακόμη κι αν ο OPEC+ συνεχίσει να περιορίζει την παραγωγή.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε οικονομική απειλή για πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει ήδη αναγκαστεί να βάλει φρένο σε φιλόδοξα οικονομικά σχέδια. Την ίδια ώρα, η έτερη ηγέτιδα δύναμη του Οργανισμού, Ρωσία, επιδιώκει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αναβολή της επανεκκίνησης της προσφοράς δίνει επίσης στον OPEC+ χρόνο να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της επιστροφής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ έχει αναφέρει ότι μπορεί να ανανεώσει την καμπάνια “μέγιστης πίεσης” στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, που είχε αναπτύξει κατά την πρώτη του θητεία για να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Τυχόν τέτοιος περιορισμός θα μπορούσε να αφήσει ένα κενό που οι αντίπαλοί της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να καλύψουν.
Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ έχει επίσης προειδοποιήσει για τιμωρητικούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, κάτι που θα μπορούσε να δώσει νέο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση καυσίμων στο Πεκίνο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. - Δημοσιοποίηση ενδιάμεσης Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης στο πλαίσιο Διασυνοριακής Συγχώνευσης με απορρόφηση 100% θυγατρικής εταιρείας
- Allwyn AG - Allwyn AG (29-Απρ-2026) 1
- Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες με το βλέμμα στην αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ
- Νέα συμφωνία Aktor για πώληση αμερικανικού LNG σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ύψους 3 δισ. ευρώ
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Χίος: Αυτοψία ΥΠΕΝ στα αντιδιαβρωτικά και μικρά αντιπλημμυρικά έργα, με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα
- Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί
- ΟΔΔΗΧ – απολογισμός 2025: Μείωση χρέους και άντληση 7,7 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








