Διεθνή

Πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού βάζει η Ουγγαρία

Ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010

Σε συνεννόηση με τις τράπεζες της χώρας

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να ορίσουν εθελοντικά ανώτατο όριο στα επιτόκια σε νέα δάνεια για νοικοκυριά και εταιρείες από τις 9 Οκτωβρίου για να ενισχύσουν τον δανεισμό και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομίας μετά από συνομιλίες με τις τράπεζες.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιβάλουν ανώτατο όριο επιτοκίου στα νέα δάνεια για τα νοικοκυριά στο 8,5% το πολύ, ενώ το ανώτατο όριο στα νέα δάνεια για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να οριστεί στο 12%, αμφότερα κάτω από το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας που είναι στο 13%. Ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου και των τραπεζών θα συνεχιστούν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτωρ Όρμπαν, συνεχίζει πολιτική αύξησης δημοσίων δαπανών και ανέβασε το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για εφέτος στο 5,2% επί του ΑΕΠ από 3,9% προηγουμένως, επικαλούμενος αυξημένες δαπάνες για συντάξεις, ενεργειακές επιδοτήσεις και οικογενειακές επιδοτήσεις.

Η Ουγγαρία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004, αλλά δε συμμετέχει ακόμη στην ευρωζώνη και δεν βιάζεται απ΄ότι φαίνεται, αφού το καθυστερεί, οπότε νόμισμά της παραμένει το ουγγρικό φιορίνι και γι΄αυτό τα επιτόκια είναι υψηλότερα από αυτά της ζώνης του ευρώ.

close menu