Επιχειρήσεις

Πόσο κάνει μια κρουαζιέρα με home port τον Πειραιά από την Costa Cruises

Η εταιρεία επανήλθε στην Ελλάδα, νοικιάζοντας γραφεία και κάνοντας home port τον Πειραιά για κρουαζιέρα στο Αιγαίο

Γραφεία στην Ελλάδα απέκτησε η εταιρεία κρουαζιέρας Costa Cruises, η οποία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε πριν 75 χρόνια την κρουαζιέρα ως στυλ διακοπών, με  πρώτο της δρομολόγιο το Γένοβα – Μπουένος Άιρες.  Η εταιρεία διατηρεί στη Γένοβα τα κεντρικά της γραφεία,  παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια πωλήθηκε στην Αμερικανική εταιρεία Carnival.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, για να διακοπεί για κάποια χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση και να επανέλθει.

Σε ότι αφορά τα δρομολόγια συμπεριλαμβάνει και πάλι την Ελλάδα ενώ σε ένα από αυτά – σε αυτό που κάνει το Costa Fortuna – έχει θέσει ως home port το λιμάνι του Πειραιώς. Από το λιμάνι αυτό ξεκινά το πλοίο για το δρομολόγιό του Πειραιάς-Κωνσταντινούπολη-Μύκονος-Ηράκλειο-Ρόδος (Κως ή Μπόντρουμ)-Σαντορίνη-Πειραιάς.

Οι τιμές για μια εβδομαδιαία κρουαζιέρα με την Costa Cruises ξεκινούν από 600 ευρώ το άτομο και μπορούν να φτάσουν και τα 2.500 ανάλογα με την καμπίνα που θα επιλέξει κανείς, το φαγητό και άλλες υπηρεσίες

Πάνω από 1.000 άτομα πλήρωμα ανά πλοίο

Στα κρουαζιερόπλοια της Cοsta Cruises μπορούν να επιβιβαστούν από 3700 άτομα μέχρι 6.680, στα δύο μεγαλύτερα πλοία, το Costa Smeralda και το Costa Toscana.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και το αντίστοιχο πλήρωμα. Για παράδειγμα στο Costa Fortuna,  για 3700 άτομα επιβάτες,  εργάζονται 1300 υπάλληλοι.

Η μεγαλύτερη κρουαζιέρα της εταιρείας είναι η αποκαλούμενη Γύρος του Κόσμου, η οποία διαρκεί140 ημέρες και το κόστος της μπορεί να αγγίξει μέχρι και 25.000 ευρώ το άτομο.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία επιχειρεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε σημείο της γης, 12 μήνες το χρόνο σε διάφορα σημεία του πλανήτη: Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, Βόρεια Ευρώπη,  Αραβικές χώρες και Ασία, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται, μέσα από τα δρομολόγια στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδόν ένα επτάμηνο.

Πισίνες, γυμναστήριο, θέατρα

Η κρουαζιέρα μπορεί για πολλούς να φαίνεται “εγκλεισμός” και ένας τρόπος διακοπών, ο οποίος απευθύνεται σε μεγάλες ηλικίες όμως η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερή ανάκαμψη, την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατών μειώνεται. Όπως μάλιστα τονίζει στο Financial Report ο εκπρόσωπος της Costa Cruises στην Ελλάδα Κώστας Μανίρας,πλέον είναι και πολλές οικογένειες που την επιλεγούν, ενώ αρχίζει να ανεβαίνει και στις προτιμήσεις των Ελλήνων“.

Τις κρουαζιέρες της Costa Cruises, πάντως, στην παρούσα φάση, τις προτιμούν κυρίως Ευρωπαίοι, δηλαδή Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, στη συνέχεια Αμερικανοί και λιγότερο Κινέζοι και Κορεάτες.

Εξάλλου, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τη ζωή σε ένα νησί ή σε ένα πολυτελές θέρετρο, καθώς διαθέτουν πάνω από 9 εστιατόρια, θέατρο χωρητικότητας 1600 ατόμων, ντίσκο, γυμναστήριο, μπαρ, ακόμα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Τα πλοία, δε, διαθέτουν εξωτερικές πισίνες, κομμωτήριο, σάουνα και τζακούζι.

Από το 2005 στην Ελλάδα

Η ANC Worldchoice ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στην Αθήνα ως ο  διοργανωτής πακέτων διακοπών και διανομέας υπηρεσιών διαμονής και ταξιδιού στην Ελληνική αγορά.  Από το 2023 η ANC Worldchoice, έχει γίνει ο Γενικός Αντιπρόσωπος Πωλήσεων της Costa Cruises.
Η Costa Cruises επιχειρεί με κρουαζιέρες στην Ευρώπη,  στην Μεσόγειο, στην Βόρεια Θάλασσα, στον Ινδικό Ωκεανό, στην Αδριατική, στην Καραϊβική, στη Νότια Αμερική, στην Άπω Ανατολή, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στον Γύρο του Κόσμου.

Ρεκόρ το 2023, ανοδική πορεία το 2024 για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Η κρουζιέρα στη χώρα μας σημειώνει τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Cliα, τον διεθνή φορέα για την κρουαζιέρα, το 2024, από τα 421 ποντοπόρα κρουαζιερόπλοια που υπάρχουν παγκοσμίως, τα 131 θα πραγματοποιήσουν πλόες το 2024 σε ελληνικά λιμάνια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το ένα στα τρία κρουαζιερόπλοια που πραγματοποιούν ταξίδια κάθε χρόνο θα περάσουν από την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, τα 92 από τα 131 κρουαζιερόπλοια θα πραγματοποιήσουν homeport ή μερικώς homeport σε ελληνικά λιμάνια, ποσοστό 70%,

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 ήταν χρονιά – ρεκόρ με πάνω από 5.230 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 7.003.150 επιβάτες, δηλαδή επιπλέον 450 αφίξεις πλοίων με 2.373.500 επιβάτες έναντι του 2022.Αντίστοιχα σε ποσοστιαία βάση το 2023 έναντι του 2022 είχαμε αύξηση 9,41% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και αύξηση 51,26% στον αριθμό των επιβατών.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu