Ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο
Ουρές από πούλμαν στα οποία επιβαίνουν επισκέπτες από την Τουρκία για να παραστούν στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 86η επέτειο από το θάνατό του.
Το πρωί της Κυριακής έχει προγραμματιστεί τελετή μνήμης στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο ηγέτης της Τουρκίας και στεγάζεται το προξενείο της γειτονικής χώρας στη Θεσσαλονίκη.
Κλειστή είναι για τους οδηγούς η οδός Αποστόλου Παύλου, ενώ τα τουριστικά λεωφορεία με τα οποία έχουν φτάσει οι Τούρκοι εκδρομείς στην πόλη, είναι σταθμευμένα και στα δύο ρεύματα της οδού Αγίου Δημητρίου, μέχρι το ύψος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ.
Το Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ, επονομαζόμενος και Ατατούρκ, δηλαδή «πατέρας των Τούρκων» και βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο.
To 1981 το κτήριο ξαναβάφτηκε στο αρχικό ροζ χρώμα που είχε.
Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη.
Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, το καθιστικό και η κουζίνα. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο(την κρεβατοκάμαρα του δηλαδή) στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, το 1881, αλλά και ένα ομοιωμά του σε φυσικό μέγεθος μαζί με κάποια προσωπικά αντικείμενα του τούρκου ηγέτη (όπως προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και ενδυμασίες και ενδύματα).
Σε άλλο δωμάτιο εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα του «πατέρα των Τούρκων» και στον τοίχο είναι κρεμασμένα έγγραφα από το σχολείο του.
Στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: S&P 500 και Nasdaq ανοδικά, ο Dow Jones οριακά χαμηλότερα
- Νέος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος στη Θέων Αισθητήρες (Theon Sensors)
- Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ): Έσοδα 11,357 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση
- Η Wolt κάνει την έκπληξη και μπαίνει στον κλάδο των couriers, λανσάροντας υπηρεσίες αποστολής και παραλαβής δεμάτων
- ΕΧΑΕ: «Δίκαιο και εύλογο» το τίμημα στη δημόσια πρόταση από Euronext
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη 2% για τον γαλλικό CAC 40 – Άλμα 12% για LVMH
- Καραμανλής: «Αν υποτιμηθεί η αμφισβήτηση των Θεσμών από την κοινωνία, βαδίζουμε ολοταχώς σε πολιτική κρίση»
- Κουρμέντζα – Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Τυχεροπούλου πλήρωσε το 80% των δεσμευμένων ΑΦΜ και του «Φραπέ»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις