Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Χωρίς ρήτρα αποχώρησης τα μικτά τιμολόγια ρεύματος μικρής διάρκειας

Δεκτά τα τιμολόγια διάρκειας 6-12 μηνών - Τα μικτά τιμολόγια θεωρούνται «κίτρινα» και δεν μπορούν να έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να επιβεβαιώσει το… κουβάρι που προσπαθούν να ξεδιαλύνουν οι καταναλωτές με τη νέα κατηγορία τιμολογίων ρεύματος μικρότερης διάρκειας του 1 έτους, που επέβαλαν οι πάροχοι και καθιέρωσε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του 1 έτους και όχι μικρότερης των 6 μηνών. Επισημαίνει, δε, πως τα συγκεκριμένα τιμολόγια «φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της Χρέωσης Προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα».

Επιπλέον ξεκαθαρίζει πως ρήτρα αποχώρησης μπορούν να έχουν μόνο τα τιμολόγια σταθερής διάρκειας με μπλε σήμανση, είτε έχουν διάρκεια ενός έτους είτε έξι μηνών και από την άλλη, αποδέχεται την πέμπτη κατηγορία τιμολογίων (μικτά, δηλαδή  όσα έχουν σταθερή και στην συνέχεια κυμαινόμενη χρέωση, τα οποία κατηγοριοποιούνται στα κίτρινα) και θα εντάσσονται στην κατηγορία με την «κίτρινη» σήμανση. Άρα, δεν θα έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Η ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που εισήγαγε η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/10469/192 Απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 742/31.01.2024) και προκειμένου για την άσκηση της εποπτικής αρμοδιότητας της Αρχής, κατά τρόπο ομοιόμορφο και ισότιμο, ώστε να διασφαλίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και να προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, ζήτησε την παροχή διευκρινήσεων ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση.

Κατόπιν των διευκρινήσεων που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα, και σύμφωνα με την αληθή βούληση του κανονιστικού νομοθέτη, τόσο η διάρκεια της σύμβασης όσο και το Τιμολόγιο αποτελούν στοιχεία της Προσφοράς Προμήθειας η οποία δύναται κατόπιν συναίνεσης του Πελάτη να καταλήγει σε διάρκεια σύμβασης προμήθειας που δεν δύναται να είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών. Ως εκ τούτου, οι Προμηθευτές δύνανται να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του ενός (1) έτους και όχι μικρότερης των έξι (6) μηνών.

Τα προσφερόμενα ως άνω τιμολόγια φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της Χρέωσης Προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα.

Προϊόντα που φέρουν μικτά χαρακτηριστικά εμπίπτουν στα κυμαινόμενα προϊόντα προμήθειας με κίτρινη χρωματική σήμανση διαφάνειας για τα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu