Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υποβαθμίσουντην Ελλάδα στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχαν οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης.
Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor’s, o Fitch και ο DBRS – οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους – υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέσει στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».
«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για “επίσημο” τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.
Ο Εντ Πάρκερ του Fitch’s και ο Φέργκους Μακόρμικ του DBRS είπαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη του S&P.
Όσο για τον οίκο Moody’s, ενώ συμφωνεί όσον αφορά τη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ.
Ο αναλυτής του οίκου για θέματα Ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, είπε ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης ελάχιστο, τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy’s, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.
Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απορρίφθηκε και στο ΣτΕ προσφυγή της Aktor για Aenaon: Ανοίγει ο δρόμος για το πάρκο των €354 εκατ.
- Νέο Big Bang για το στοίχημα στην Ευρώπη: Έρχονται υβριδικές μορφές πρόβλεψης, trading και τυχερών παιγνίων
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3ΜΗΝΟΥ 2026
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Οικονομική κατάσταση ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (2026,Τριμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράν θα διαρκέσουν μήνες
- Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Σημαντικά κέρδη με το βλέμμα στις εξελίξεις στο Ιράν
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - Ανακοίνωση Ρυθμιζόμενης Πληροφορίας του νόμου 3556/2007
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







