Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Πού πήγαν οι 5.000 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία; Τους σταμάτησε η κυβέρνηση σας κ. Μητσοτάκη το 2019»

«Η διαχείριση των πυρκαγιών είναι προσωπική σας ευθύνη» - «Δεν χρειαζόμαστε το 40λεπτο ρεπορτάζ σας» - «Έχετε εκθέσει τη χώρα με τον Έβρο», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Είναι δική σας πολιτική ευθύνη η εξέλιξη και διαχείριση των πυρκαγιών. Είναι προσωπική σας ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν χρειαζόμαστε 40λεπτο ρεπορτάζ από τον πρωθυπουργό της χώρας για τις πυρκαγιές. Τα γνωρίζουμε. Θεωρείτε επιτυχία της κυβέρνησης την εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης; Δεν είναι επιτυχία ούτε ότι φυγαδεύσατε τα αεροπλάνα στην Αγχίαλο», τόνισε και συμπλήρωσε: «Έχετε εκθέσει τη χώρα».

«Δεν είναι επιτυχία σας η εκκένωση του μεγαλύτερου περιφερειακού νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας, των γιατρών και υγειονομικών», τόνισε ο κ. Φάμελλος. «Ο ακριτικός Έβρος όπου ο κ. Μητσοτάκης κατέβηκε συμβολικά υποψήφιος ζει τώρα τα αποτελέσματα της πολιτικής εκμετάλλευσής του από την ΝΔ. Και εσείς ακόμη δεν έχετε πάει εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα έφτασε να αμφισβητεί την επιστήμη και τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έδειχναν ότι με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. «Είναι υποχρέωση της Επιστήμης να ενημερώνει την Κοινωνία. Εσάς όμως σας ενοχλεί η αλήθεια! Γιατί σας εκθέτει!», τόνισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τα στοιχεία πριν δυο μέρες. «Φαντάζομαι ότι δεν το αμφισβητείτε και αυτό;».

«Περιμένουμε ακόμη τη λογοδοσία και την ευθύνη»

«Σήμερα, για 13η ημέρα καίγεται ο Έβρος και η Ροδόπη, η μεγαλύτερη, στην μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. Είναι επί πρωθυπουργίας σας κ. Μητσοτάκη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του Δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός καταστράφηκε, αυτός με τα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών. Και η αγωνία των επιστημόνων του πεδίου είναι ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση. Το διασταυρώσαμε από δύο πηγές. Είναι κάτι που πρέπει να καταθέσουμε. Είναι η 13η ημέρα. Η φωτιά έχει περάσει από τον πυρήνα. Από όλες τις πληροφορίες γνωρίζουμε ότι έχει περάσει από τον πυρήνα η φωτιά. Το είπα στον κ. Κικίλια εδώ και τρεις ημέρες, χωρίς να το δημοσιοποιήσω. Το 112 έστειλε μήνυμα για το Σουφλί. Αυτά είναι πραγματικότητα, δεν είναι πληροφορίες ή διαδόσεις», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Ο Έβρος αντί να είναι πυλώνας ασφάλειας, είναι συνώνυμο της καταστροφής και της ανασφάλειας».

«Η μεγάλη σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι: παρά τις δεσμεύσεις σας στις προγραμματικές 2019 και 2023 με ρητά, παρά την αντίστοιχη συζήτηση για πυρκαγιές το 2021 και τις δεσμεύσεις σας τότε, παρά την περυσινή μεγάλη πυρκαγιά πάλι στη Δαδιά και τις εξαγγελίες σας παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις στις 7 Ιουλίου φέτος, Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και ανεπαρκή για αυτό τον κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική κύριε Μητσοτάκη και ξέρετε ότι είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, και μετά και τις καταστροφές πυρκαγιές του 2021, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει χώρος για συγνώμη, και προφανώς δεν έχετε αξιοπιστία για τις νέες εξαγγελίες που θα κάνετε σήμερα κατόπιν εορτής».

Στοιχεία και ερωτήματα

Επισημαίνοντας ότι “σαφώς υπάρχει κλιματική κρίση αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης στην πρόληψη και στην πυρόσβεση”, ο κ.Φάμελλος έθεσε στον πρωθυπουργό τα κάτωθι στοιχεία και ερωτήματα:

  1. Δεν είναι προτεραιότητά σας η ενίσχυση και στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Το οργανόγραμμα έχει 3.600 κενές θέσεις και 2.500 συμβασιούχους που απολύονται κάθε Οκτώβριο, αυτούς που είχατε αντιμετωπίσει με ΜΑΤ και αύρες έξω από το Υπουργείο.

Ναι υπήρξε αύξηση των εναέριων μέσων, προφανώς όμως δεν επαρκούν, αφού όλοι ξέρουν ότι χωρίς επίγειες δυνάμεις δεν σβήνονται πυρκαγιές. Και μην συγκρίνετε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που γίνεται επένδυση στην πρόληψη.

Έχουμε φτάσει στο σημείο η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου να κάνει λόγο για «Εξόντωση» πυροσβεστών. Γιατί εδώ και δέκα ημέρες, 10 πυροσβέστες καλούνται καθημερινά να καλύψουν αποστάσεις άνω των 1.200 χλμ , καθώς πηγαίνουν από τα Ιωάννινα στον Έβρο για δώσουν τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς και έπειτα να επιστρέψουν πίσω στην Ήπειρο.

  1. Αφήσατε χωρίς οργανόγραμμα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ιδρύσατε το 2021 για να καλύψετε την ανεπάρκεια πάλι έναντι των πυρκαγιών του 2021.

Και μάλιστα διασπάσατε την πολιτική για το κλίμα αφαιρώντας αρμοδιότητες από το ΥΠΕΝ.

  1. Κρατήσατε ανενεργό το Νόμο για την Πολιτική Προστασία του 2020 που ψηφίσατε εσείς.

4. Δεν προχωρήσατε τα έργα για την πολιτική προστασία του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε ελάχιστη απορρόφηση                 στον τομέα αυτό, μόλις 0,5%, και αποδείχθηκε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

  1. Από το 2019 έως το 2021 δεν προχώρησε η πρόληψη πυρκαγιών. Το πόρισμα Goldammer προχωράει α λα καρτ και με πολλά προβλήματα.

Ποιος είναι τελικά ο απολογισμός του προγράμματος Antinero, ειδικά όταν βλέπουμε την κατάσταση στη Δαδιά;

Ξέρετε γιατί; Διότι δεν προχωρά ο καθαρισμός και η διαχείριση παρά μόνο σε μικρή απόσταση από τους δρόμους. Όσο πιάνει το μάτι. Αλλά σταματήσατε το 2019 τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Πυρκαγιών με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 140 εκατ. Ευρώ

  1. Δεν ενισχύσατε τις Δασικές Υπηρεσίες. Γιατί πάγωσαν οι 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων το 2019; Μόνο συνταξιοδοτήσεις γίνονται.

Κάνατε με χίλια προβλήματα την πρόχειρη μεταφορά από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ για να υλοποιήσετε την κάθετη δομή. Αλλά χωρίς διοικητικό προσωπικό, χωρίς στελέχη για την οικονομική διαχείριση.

Ακόμα εκκρεμούν τα δεδουλευμένα υπαλλήλων από υπερωρίες και αποζημιώσεις και τα εκτός έδρας των ετών 2021 και 2022.

  1. Πού πήγαν οι 5.000 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία; Τους σταμάτησε η κυβέρνηση το 2019.
  2. Παγώσατε για 2 χρόνια τους δασικούς χάρτες, τους μπλέξατε στη συνέχεια σε κυκεώνες λαθών και γραφειοκρατίας και αφήσατε σε εκκρεμότητα τις οικιστικές πυκνώσεις
  3. Πού βρίσκονται ο συνολικός σχεδιασμός και η πολιτική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση;

Εχουμε Εθνική Στρατηγική από το 2016, η οποία προέκυψε από επιστημονική δουλειά πολλών φορέων, μεταξύ των οποίων η Ακαδημία Αθηνών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε θεσπίστηκε και η υποχρέωση των Περιφερειών για σχεδιασμό που κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται και εάν έχουν εγκριθεί.

Αλλά και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που διεκδίκησε και κέρδισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να επικαιροποιηθούν όλα αυτά στη βάση επιστημονικής δουλειάς και νέων δεδομένων με το πιλοτικό πρόγραμμα ADAPT. Όλα αυτά όμως πάγωσαν

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu