Ελλάδα

Σαράντη (ΣΒΕ): Μόνο το 34% των γυναικών εργάζεται στην Ελλάδα

Το «γυάλινο ταβάνι» δεν σπάει εύκολα σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

Η θέση της σύγχρονης εργαζόμενης στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους αυτή δύναται να στηριχθεί τέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με θέμα: «Προς μια Κοινωνία Ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με κεντρική ομιλήτρια την Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας Έλενα Ντάλι. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και η Πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη.

Το συμπέρασμά της; Στη χώρα μας έχει σημειωθεί πρόοδος στην ισότητα των φύλων αλλά μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, κυρίως στην προώθηση της απασχόλησης των γυναικών. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 34% των γυναικών της χώρας μας απασχολούνται, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 42%.

Έλενα Ντάλι: Αξιέπαινη πρόοδος αλλά και προκλήσεις στην Ελλάδα

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας, Έλενα Ντάλι, κατά την ομιλία της, τόνισε:

«Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, εστιάζω την προσοχή μου στον κρίσιμο ρόλο, που διαδραματίζουν τόσο οι δημόσιοι, όσο και οι ιδιωτικοί φορείς για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την προώθηση μιας Ένωσης Ισότητας, όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να ευημερήσουν και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, απαλλαγμένες από κάθε έκφανση βίας.

Έχουμε δει αξιέπαινη πρόοδο στην Ελλάδα, σε πολλούς Δείκτες Ισότητας των Φύλων. Ωστόσο, εξακολουθούν και υφίστανται προκλήσεις, κυρίως στην προώθηση της απασχόλησης των γυναικών. Οι συνεχείς προσπάθειες και μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η Στρατηγική της Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, η Οδηγία για την Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια και η Οδηγία για την Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αποτελούν σημαντικά βήματα για μια Ευρώπη, όπου η ισότητα των φύλων σταδιακά εξελίσσεται σε πραγματικότητα».

Σοφία Ζαχαράκη: Το «γυάλινο ταβάνι» δεν σπάει εύκολα

Από πλευράς της, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε:

«Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της προέδρου του για τη σημερινή εκδήλωση μας έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στη συζήτηση για τη διασφάλιση πραγματικής και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων.

Παρά τα σημαντικά κοινωνικά και θεσμικά βήματα που έχουν γίνει, παραμένει ακόμη μεγάλη απόσταση στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στις απολαβές, στους όρους και τις συνθήκες εργασίας. Το ”γυάλινο ταβάνι” δεν σπάει εύκολα και όταν σπάει οι γυναίκες χρειάζεται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, με μεγαλύτερο κόστος. Προσωπικό και οικογενειακό.

Η ισοτιμία στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η γεφύρωση του χάσματος αποτελεί υποχρέωση και της πολιτικής και του επιχειρείν. Βλέπουμε εξάλλου από τα στοιχεία πως η έμπρακτη εργασιακή ισότητα ανδρών και γυναικών λογίζεται ως μια ακόμη παράμετρος για τη συλλογική ευημερία».

Λουκία Σαράντη: Στην Ελλάδα απασχολούνται μόνο το 34% των γυναικών

Η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, επεσήμανε ότι «η χώρα μας δυστυχώς κατέχει μια πολύ χαμηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς την συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία. Ακόμη και σήμερα, που η έλλειψη προσωπικού για τις επιχειρήσεις μας έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη, βλέπουμε ότι μόνο το 34% των γυναικών της χώρας μας απασχολούνται, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 42%» και συνέχισε λέγοντας:

«Το θέμα της ισότητας των φύλων στην χώρα μας πρέπει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο θέμα από τον επιχειρηματικό μας κόσμο, καθώς επί δεκαετίες έχει στερήσει από την αγορά και το κράτος μας, τα ταλέντα, τις γνώσεις, την επινοητικότητα εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνίδων. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι συνέβαλλε και στην δημοσιονομική κρίση. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Και οι επιχειρήσεις μας οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu