Διεθνή

Scope: Η Ιταλία θα ξεπεράσει την Ελλάδα σε λόγο χρέους προς ΑΕΠ το 2027

Θα ασκηθεί πίεση στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ώστε να λάβει διορθωτικά μέτρα, λέει ο οίκος αξιολόγησης

Η Ιταλία θα έχει το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης σε μόλις τρία χρόνια από σήμερα, ξεπερνώντας την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος τονίζει ότι η Ρώμη χρειάζεται ένα σχέδιο για να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά της.

Το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αναμένεται να ξεπεράσει εκείνον της Ελλάδας εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ανέφερε η εταιρεία σε έκθεσή της την Παρασκευή. Το συγκεκριμένο διάστημα είναι μικρότερο από εκείνο που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο “βλέπει” ένα τέτοιο αποτέλεσμα το 2028, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η προοπτική του προφίλ των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας προσθέτει πίεση στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ώστε να λάβει διορθωτικά μέτρα. Ο λόγος του χρέους όντως μειώθηκε σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί πέρυσι, στο 137,3%, ωστόσο αυτό το όφελος τώρα αντιστρέφεται – μια τροχιά που αναγνωρίζεται στις επίσημες προβλέψεις.

“Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να επινοήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους, δεδομένων των προκλήσεων του υψηλού κόστους τόκων, των υπερβολικών προηγούμενων φορολογικών κινήτρων και των καθυστερήσεων στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που ενισχύουν την ανάπτυξη”, σημειώνει ο Eiko Sievert, αναλυτής της Scope.

Ο οίκος υπολογίζει ότι η χώρα χρειάζεται σωρευτική εξοικονόμηση 135 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να ισορροπήσει το πρωτογενές αποτέλεσμά της – δηλαδή για να ισοσκελίσει τα έσοδα με τις δαπάνες, πριν από το κόστος των τόκων. Ο υπολογισμός αυτός προϋποθέτει μέση ετήσια ανάπτυξη 1% και μέσο πληθωρισμό 2%.

“Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των δημόσιων δαπανών, η ενίσχυση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα είναι κρίσιμης σημασίας”, τονίζει ο Sievert.

Οι επενδυτές έδωσαν στη Μελόνι το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, καθώς το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αντίστοιχά τους – βασικός δείκτης κινδύνου στην ευρωζώνη – είχε υποχωρήσει νωρίτερα μέσα στο 2024 σε χαμηλό δύο ετών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν κλήθηκε να εξηγήσει το ευνοϊκό σκηνικό στις αγορές. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργανώθηκε από το American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, υπέθεσε ότι είναι “κυρίως πολιτικού χαρακτήρα”.

“Ένα πράγμα πρέπει να αναγνωριστεί: ότι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία είναι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι πολύ σταθερή”, είπε. “Η πολιτική σταθερότητα είναι κάτι που η Ιταλία δεν απολαμβάνει συχνά”.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Τσαρλς Νταλάρα, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) και βετεράνος διαπραγματευτής της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, υπολόγισε ότι τέτοιες συνθήκες στην αγορά δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

“Πιστεύω ότι είναι μάλλον ανόητο για τις χώρες να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν αρκετά μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και να συσσωρεύουν μεγάλο χρέος προς το ΑΕΠ τους χωρίς να υπάρξουν ενδεχόμενες συνέπειες”, τόνισε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu