Οικονομία

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων οι αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα

Λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων και των προσδοκιών για μία μόνο περαιτέρω αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι αποδόσεις των γερμανικών μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έφθασαν σε νέο χαμηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κύκλος σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να τελειώσει σύντομα.

Τα στοιχήματα της αγοράς για το επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμειναν σταθερά γύρω στο 4%, αλλά ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας το επιτόκιο που αφορά στη διευκόλυνση των καταθέσεων στο 3,75%. Το επιτόκιο κατάθεσης είναι τώρα 3,5% και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης (bps) την επόμενη εβδομάδα.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, που αποτελελί και το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε 6,5 μονάδες βάσης στο 2,388%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιουλίου.

Η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί περισσότερο φέτος από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ανέφερε τη Δευτέρα η Bundesbank.

Η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας ενδέχεται να συρρικνωθεί ελαφρά φέτος λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι αναλυτές της Deutsche Bank υπενθύμισαν ότι ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Joachim Nagel, ήταν επιφυλακτικός τη Δευτέρα σχετικά με μια περαιτέρω κίνηση σύσφιξης τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «θα δούμε τι θα μας πουν τα δεδομένα», έναν τόνο σαφώς εξαρτώμενο από τα δεδομένα από ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Ο Nagel μπορεί να ακουγόταν λίγο πιο επιφυλακτικός από ό,τι συνήθως, αλλά εξακολουθώ να περιμένω μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς η ΕΚΤ θα χρειαστεί πιθανώς δύο ή τρεις μήνες αδύναμων στοιχείων για τον πληθωρισμό πριν αποφασίσει να σταματήσει», δήλωσε ο van Leenders.

Οι αποδόσεις για τα ομόλογα δύο ετών της Γερμανίας, που είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των επιτοκίων, υποχώρησαν 4,5 μονάδες βάσης στο 3,21%, όχι πολύ μακριά από το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 15 χρόνια στο 3,393% που σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου.

Οι προθεσμιακές αγορές για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ (ESTR) του Δεκεμβρίου 2023 ήταν στο 3,92%, υποδηλώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων στο 4,02% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, τα οποία ενδέχεται να παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για την χαλάρωση του πληθωρισμού, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρουσίασαν τη μικρότερη ετήσια άνοδο σε πάνω από δύο χρόνια τον Ιούνιο.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκε κατά 9 μ.β. στο 4,07%, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς ιταλικού και γερμανικού 10ετούς να περιορίζεται στις 168 μ.β.

Στα ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις επέστρεψαν αρκετά χαμηλότερα από το 4%, επίπεδο στο οποίο ανέβηκε βραχυπρόθεσμα πριν από μερικές ημέρες όταν το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε νέα άνλτηση κεφαλαίων. Πλέον η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε χαμηλότερα και  κυμαίνεται γύρω από το 3,81% με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.

close menu