Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών την Παρασκευή, καθώς οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, μαζί με το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, επηρέασαν τις τιμές.
Με τις αποδόσεις των ομολόγων να αναμένεται να αυξηθούν, ορισμένοι επενδυτές έχουν ξεπουλήσει χρυσό και έχουν μετακινηθεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε δολάρια, επισημαίνουν οι Financial Times.
Το ισχυρό δολάριο έχει ασκήσει πίεση στον χρυσό και σε άλλα εμπορεύματα καθιστώντας τα πιο ακριβά σε άλλα νομίσματα.
Ο Colin Hamilton, αναλυτής εμπορευμάτων της BMO Capital Markets, είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τους αντίθετους ανέμους, «η τιμή του χρυσού διατηρείται αρκετά καλά».
«Για τον χρυσό στο σύνολό του, εξακολουθούμε να τελούμε υπό διαπραγμάτευση αρκετά πάνω από το οριακό κόστος παραγωγής», πρόσθεσε.
Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως αντιστάθμισμα έναντι του μακροπρόθεσμου πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα βραχυπρόθεσμα, και δεν συνέβη φέτος. «Αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η τιμή του χρυσού παρακολουθεί την πραγματική απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Alex Bedwany, αναλυτής ορυχείων στην Canaccord Genuity. «Οι δείκτες αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται τόσο θετικοί για τον χρυσό».
Ωστόσο, άλλοι προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό, ο χρυσός θα είναι ένα ασφαλές απόθεμα αξίας. «Η αγορά εξακολουθεί να κοιτάζει τον χρυσό ως αντιστάθμιση έναντι ενός λάθους πολιτικής», δηλώνει ο Ole Hansen της Saxo Bank, αναφερόμενος σε ένα σενάριο όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι καλός φίλος του χρυσού».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΚΤ: Προς διατήρηση επιτοκίων στη σκιά της γαλλικής κρίσης και της ενεργειακής ακρίβειας
- Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Ανακαίνιση Κατοικίας με επιδοτήσεις έως 95%
- Φωτιά σε πλοίο κοντά στο Ομάν
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Ανακοίνωση – Ρυθμιζόμενη πληροφορία
- Capital Maritime Finance: Παρέλαβε το containership «Aristofanis». Σε δεκαετή ναύλωση με τη CMA CGM
- Frigoglass: Νέα συνεργασία με την Coca-Cola Τρία Εψιλον – Επέκταση στην ελληνική αγορά από το 2027
- Financial Times: Ερωτήματα για το χρέος και τη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων της Metlen
- FRIGOGLASS Α.B.E.Ε. - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








