Διεθνή

Σε υψηλό 33 μηνών ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η ενεργειακή κρίση και οι πιέσεις σε υπηρεσίες και τρόφιμα πυροδοτούν νέο κύμα ακρίβειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο 3,4% σε ετήσια βάση και σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2024.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την ένταση των τιμολογιακών πιέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τον Αύγουστο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.

Βασικός τροφοδότης της ανόδου υπήρξε ο τομέας της ενέργειας, όπου οι ανατιμήσεις κάλπασαν με ρυθμό 21,3% έναντι 16,7% τον προηγούμενο μήνα, έχοντας ως κύρια αιχμή τα πετρελαιοειδή προϊόντα που εκτινάχθηκαν στο 36,2%.

Παράλληλα, αυξητικές τάσεις επικράτησαν στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στο 2,4% από 1,9%, ενώ επιτάχυνση σημειώθηκε και στα είδη διατροφής, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 1,4% από 1,1%.

Αντίθετα, συγκρατημένη υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές στα βιομηχανικά αγαθά, υποχωρώντας στο 0,3% από 0,4%, την ώρα που ο πληθωρισμός στα προϊόντα καπνού παρέμεινε σταθερός στο 3,3%.

Τέλος, η εποχική αποκλιμάκωση στο κόστος των υπηρεσιών, με έμφαση στις μεταφορές και τη διαμονή, λειτούργησε ως ανάχωμα, μετριάζοντας εν μέρει τις ισχυρές επιβαρύνσεις που προκάλεσε η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών της ενέργειας.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu