Πολιτική

Σωκ. Φάμελλος: Μετά τον αιφνιδιασμό Κεραμέως, «όχι» στην επιστολική ψήφο

«Θεωρήσατε τη συναίνεση μας “πάσο”’ για τις επιδιώξεις σας. Φέρατε μία τυχοδιωκτική τροπολογία δυναμιτίζοντας τη συζήτηση. Καμία ψήφος από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, γνωστοποίησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την αιφνιδιαστική τροπολογία της υπ. Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, για επέκτασή της στις εθνικές εκλογές.

«Θεωρήσατε τη συναίνεση μας “πάσο”’ για τις επιδιώξεις σας. Φέρατε μία τυχοδιωκτική τροπολογία δυναμιτίζοντας τη συζήτηση. Καμία ψήφος από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία τέτοια εξέλιξη», είπε ο κ. Φάμελλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας όλα τα κενά που έχουν οι ρυθμίσεις για την επιστολική ψήφο.

Όπως είπε:

  • Απουσιάζει από το (αρχικό) νομοσχέδιο η διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας με ευθύνη μιας Ανεξάρτητης Αρχής.
  • Δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα για την ταυτοπροσωπία, κυρίως όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.
  •  Αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα πώς θα φτάσει το υλικό στις απομακρυσμένες περιοχές, τη στιγμή που η κυβέρνηση από τη μια θεσπίζει την επιστολική διαδικασία και από την άλλη κλείνει τα περισσότερα καταστήματα των ΕΛΤΑ στην περιφέρεια.
  • Στο νομοσχέδιο λέτε ότι ακόμα και την παραμονή των εκλογών, το Σάββατο το βράδυ, μπορεί ο απόδημος να ενημερωθεί ότι δεν μπορεί να ψηφίσει επιστολικά και …πρέπει να έρθει στην Ελλάδα.
  • Φέρατε στο παρά πέντε αλλαγή του εκλογικού μέτρου δίνοντας περισσότερες έδρες στα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρότερων.

Κι ενώ η συζήτηση στην επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια, σε επίπεδο εισηγητών χθες, γινόταν επί ενός νομοσχεδίου που αφορούσε την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, η κ.Κεραμέως υπονόμευσε κάθε προσπάθεια συναίνεσης φέρνοντας τροπολογία για επέκταση της στις εθνικές εκλογές, δείχνοντας εκνευρισμό και έλλειψη σοβαρότητας”.

Τέσσερις περιφέρειες αποδήμων

Ο κ.Φάμελλος επανακατέθεσε το μεσημέρι την πρόταση νόμου που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο, για δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να έχουν τους εκπροσώπους τους στην ελληνική Βουλή:  

α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών.

Όπως είπε, τόσο αυτή η πάγια πρόταση όσο και οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από όλην την αντιπολίτευση, αποτελούν “απαράβατη προϋπόθεση” για να αντιμετωπίσει θετικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu