Οικονομία

Στα 99,4 εκατ. ευρώ οι βεβαιωθέντες φόροι από ελέγχους σε 251 off-shore

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς τους ελέγχους στις off-shore, έδωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη, είπε ότι υπάρχει σαφής κατεύθυνση για επιταχυνόμενους ρυθμούς στους ελέγχους και δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν το έχει αφήσει το θέμα». «Έχει συστηματικά προσπαθήσει να αυξήσει τους ελέγχους. Είναι μια πολιτική που αποδίδει καρπούς και θα είμαστε μέσα στην Ε.Ε. σε θέση να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε.

Παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία των ελέγχων αυτών είπε ότι το σύνολο των εξωχώριων εταιρειών που έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι 6.575. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αυτές έχουν αποσταλεί για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες 735 υποθέσεις, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι 251 και έχουν βεβαιωθεί φόροι 99,4 εκατ. ευρώ.

Ο ερωτών βουλευτής, πάντως, αμφισβήτησε τα βήματα που έχουν γίνει, αν και όπως είπε παρατηρείται μια σχετική αύξηση των ελέγχων σε σχέση με πριν. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τσούκαλης, «η υπόθεση ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών αγγίζει ένα από τα πλέον σκοτεινά σημεία του πεδίου του παράνομου πλουτισμού και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» και ως εκ τούτου «είναι ζήτημα τιμής να σπάσει το σκοτεινό αυτό απόστημα».

«Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας πως «πίσω από αυτές (τις off-shrore) σίγουρα κρύβονται επώνυμα πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί δημόσια χρήμα». «Υπάρχει τεράστια οργή για την καθυστέρηση. Έχω κουραστεί δυο χρόνια να θέτω συνεχώς το θέμα και τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά.

Οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον σε 30 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσούκαλης, εκτιμώντας ότι «ο μέσος όρος επιβολής προστίμων μας οδηγεί να εκτιμήσουμε ότι θα μπορούσαν να εισρεύσουν πάνω από 3 δις». Επισήμανε, τέλος, ότι «πρέπει να βρεθούν τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα που έχουν στην χρήση τους αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ή την μίσθωση των ακινήτων που βρίσκονται σε off-shore».

close menu