Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ)
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΒΕΠ η πασχαλινή αγορά του 2026 κινήθηκε σε συνθήκες έντονης πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα, με τους καταναλωτές να προσαρμόζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες στα νέα οικονομικά δεδομένα. Παρά τις δυσκολίες, ο «συμπυκνωμένος» τζίρος των 7 έως 10 ημερών διατηρήθηκε περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ, με βασικό στήριγμα το 1 δισ. ευρώ από το Δώρο Πάσχα.
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι η πασχαλινή αγορά κράτησε σε γενικές γραμμές τα περσινά επίπεδα, ωστόσο η σταθερότητα αυτή αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες τιμές και όχι στην πραγματική κατανάλωση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο όγκος των αγορών υποχώρησε κατά 2% έως 5%, γεγονός που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δαπάνησαν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα, αγοράζοντας όμως λιγότερα προϊόντα.
Την ίδια ώρα, αμείωτη παρέμεινε και φέτος η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια και τους τουριστικούς προορισμούς, με το «Πάσχα στο χωριό» να διατηρεί τη δυναμική του.
Η φετινή αγορά χαρακτηρίστηκε από έντονη αναζήτηση προσφορών και συστηματική σύγκριση τιμών. Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο ενημερωμένοι και πιο ευέλικτοι στις επιλογές τους, στρεφόμενοι σε οικονομικότερες λύσεις, είτε μέσω προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είτε αλλάζοντας κατάστημα ακόμη και για βασικές καθημερινές αγορές. Στο περιβάλλον αυτό, οι κεντρικές αγορές, τα σούπερ μάρκετ και τα εκπτωτικά καταστήματα ενίσχυσαν τη θέση τους, καθώς διέθεταν μεγαλύτερα περιθώρια συγκράτησης των τιμών.
Ενισχυμένη εμφανίστηκε και η τάση για πρόωρες αγορές, καθώς πολλοί καταναλωτές έσπευσαν να προμηθευτούν βασικά είδη αρκετές ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, επιδιώκοντας να προλάβουν νέες ανατιμήσεις. Αντίθετα, όσοι επέλεξαν τις αγορές της τελευταίας στιγμής βρήκαν χαμηλότερες τιμές το Μεγάλο Σάββατο, κυρίως σε βασικά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, όπως το κρέας και είδη μικρής διάρκειας ζωής. Πιο περιορισμένες και στοχευμένες ήταν και οι αγορές σε ένδυση, υπόδηση, δώρα και λοιπά εποχικά είδη.
Η αγορά κινήθηκε και φέτος σε «δύο ταχύτητες». Από τη μία πλευρά, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής λειτούργησαν ως βασικός πόλος έλξης για το ευρύ κοινό, προσφέροντας πιο ανταγωνιστικές τιμές. Από την άλλη, τα παραδοσιακά καταστήματα, όπως κρεοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και μανάβικα, διατήρησαν υψηλότερα επίπεδα τιμών, απευθυνόμενα κυρίως σε σταθερούς πελάτες που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα και στην ελληνική προέλευση των προϊόντων.
Ανά κατηγορία, τα τρόφιμα διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στον πασχαλινό τζίρο, συγκεντρώνοντας περίπου το 50% της αγοράς και έσοδα κοντά στα 750 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τα παραδοσιακά πασχαλινά δώρα με συμμετοχή 20% και τζίρο περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ένδυση και η υπόδηση κάλυψαν το 15% με περίπου 250 εκατ. ευρώ. Ο εσωτερικός τουρισμός είχε σταθερή συμμετοχή 10%, με έσοδα άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν συμπληρωματικά, με μερίδιο 5% και χαμηλότερη συνεισφορά στον συνολικό τζίρο. Παράλληλα, καταγράφηκαν μικρές αλλαγές στις διατροφικές επιλογές, αλλά και μείωση στις ποσότητες που προμηθεύτηκε κάθε οικογένεια.
Το οικονομικό περιβάλλον συνέχισε να επηρεάζει καθοριστικά τις αγοραστικές αποφάσεις. Ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους ενέργειας και μεταφορών, πέρασε εν μέρει στις τελικές τιμές, περιορίζοντας τα περιθώρια τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Ενδεικτικά, οι τιμές ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 12% στο αρνί, κατά 10% στα οπωροκηπευτικά και κατά 5% έως 8% στα υπόλοιπα είδη που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι.
Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, η πασχαλινή αγορά του 2026 αποτύπωσε μια μεταβατική φάση για το λιανεμπόριο, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην τιμή και την ποιότητα. Την ίδια στιγμή, 8 στους 10 καταναλωτές φαίνεται ότι κινήθηκαν με σαφώς πιο συγκρατημένη διάθεση στις αγορές τους.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι το φετινό Πάσχα παρέμεινε περίοδος αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας, μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης, με πιο συγκρατημένα χαρακτηριστικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Όπως σημείωσε, η κατανάλωση επαναπροσδιορίζεται και θα αποτυπωθεί πληρέστερα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι το παραδοσιακά «πλούσιο» πασχαλινό τραπέζι διατηρήθηκε, με σαφή μετατόπιση προς πιο επιλεκτικές επιλογές, χωρίς όμως να γίνεται «φτωχότερο», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και φέτος στα πασχαλινά δώρα για παιδιά, εγγόνια και βαφτιστήρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το ευρώ ενισχύεται 0,29% στα 1,1795 δολάρια
- MIG ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Πώληση Οικοπεδικής Έκτασης
- Μακάριος Λαζαρίδης στο OPEN: Δεν έδειξε πτυχίο ΑΕΙ, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το διορισμό του ως «ειδικού επιστήμονα»!
- Ανοίγουν στις 20 Απριλίου οι αιτήσεις για προσλήψεις ανέργων μέσω ΔΥΠΑ
- Reuters: ΗΠΑ και Ιράν ίσως επιστρέψουν στην Ισλαμαμπάντ για ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα
- Champions League: Για το θαύμα και την ανατροπή Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα (22:00)
- Ο Σι Τζινπίνγκ προτείνει σχέδιο τεσσάρων σημείων για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή
- Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών με υπεραποδοση τραπεζών και πτώση Metlen
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








