Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί "σωστή αντίδραση” μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον Δεκέμβριο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που ούτε να περιορίζει ούτε να ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε στο Bloomberg ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.
“Όπως εξελίσσεται τώρα ο πληθωρισμός και η πραγματική οικονομία, πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε μία μείωση σε κάθε συνεδρίαση από εδώ και στο εξής μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που ονομάζουμε ουδέτερο επιτόκιο. Αυτό είναι μια ασαφής έννοια, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι περίπου στο 2%”, σχολίασε.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ως “σωστή αντίδραση” μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον Δεκέμβριο (την τέταρτη εντός του έτους, φέρνοντάς το στο 3%), χωρίς να αποκλείει και μια κίνηση μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.
“Ακόμη δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, τι θα κάνει η Fed”, δήλωσε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους, με επενδυτές και αναλυτές να συμφωνούν ότι η πιο πιθανή έκβαση είναι μια ακόμη κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης, μετά την απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο
- Γαλλία: Στους δρόμους οι αγρότες – Εκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες
- ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ: Επιπλέον πληρωμές 487,9 εκατ. ευρώ
- Euroleague: Επιστροφή στις νίκες κόντρα στη Βαλένθια επιζητά ο Ολυμπιακός (21:15)
- Δείκτης PMI: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο
- Ασφαλιστικές: Αυξημένα 3% τα συμβόλαια περιουσίας το 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι δύο από τους επτά κατηγορούμενους από την Κρήτη
- TGI Fridays: Νέο κατάστημα στο Smart Park
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








