Οικονομία

Συνταξιούχοι: Σήμερα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει επικουρικές και δώρα 2015 – 2016

Πρόκειται για προσφυγές περίπου 370.000 συνταξιούχων ως τον Ιούλιο του 2020 που έχουν καταθέσει μέσω ομαδικών αγωγών κατά του ΕΦΚΑ για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016

Σήμερα 17 Απριλίου θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για την χρονική περίοδο μετά το 2012 . Ανάλογα με την απόφαση του ΑΕΔ αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Πρόκειται για προσφυγές ως τον Ιούλιο του 2020 έχουν καταθέσει μέσω ομαδικών αγωγών κατά του ΕΦΚΑ, περίπου 370.000 συνταξιούχοι. Το κόστος των αναδρομικών που διεκδικούν για επικουρικές και Δώρα δεν ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα πρέπει να επιστραφούν οι περικοπές και σε όσους δεν άσκησαν προσφυγή, τότε ο λογαριασμός ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, και μπορεί να πληρωθεί μόνον σε δόσεις.

Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης σήμερα στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) δικάζεται η συνταγματικότητα ή μη της του ν. 4093/2012 που αφορά την καταβολή των δώρων από το 2015 – 2018 στον ιδιωτικό τομέα. Στη δίκη των δικών η απόφαση του ΑΕΔ θα αποφανθεί περί της συνταγματικότητας της ως άνω διάταξης, ως νομοθέτης, για την καταβολή των δώρων αναδρομικά από το 2015 έως το 2018.

Κρίσιμη απόφαση για τα Δώρα και τα αναδρομικά

Και βέβαια για την ενότητα της έννομης τάξης της χώρας, η απόφαση θα επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα. Από την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1509/2023 ΑΠ που έκρινε διαφορετικά από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 2287 και 2288/2015 έχουν αναβληθεί πάνω από 700 αγωγές και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση θα ξεπεράσουμε τις 1.200 αγωγές. Καιρός -προσθέτει ο κ. Αποστολίδης είναι να επανεξετασθεί και ο θεσμός των πιλοτικών δικών σχετικά με το σεβασμό για την εφαρμογή των αποφάσεων. Πάνω από 250.000 δικαιούχοι ταλαιπωρούνται και βέβαια τα διοικητικά δικαστήρια παραμένουν φορτωμένα με αγωγές για τα αναδρομικά. Με τρεις διαδοχικά αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Μισθοδικείου, κρίθηκε ότι η κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας, που έλαβε χώρα το έτος 2012, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα καθώς προσβάλλει συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ. Βάσιμα ελπίζουμε σε θετική έκβαση της υπόθεσης, κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.

Οι συνταξιούχοι της ΤτΕ

Το θέμα των περικοπών που έχουν κριθεί ήδη αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ξανασυζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας  μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου ο οποίος εξετάζοντας υπόθεση συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος  που ζητούσε να του επιστραφούν 16.162 ευρώ από περικοπές Δώρων, διατύπωσε την άποψη ότι η κατάργηση των Δώρων δεν είναι αντισυνταγματική. Επιπρόσθετα υποστηρίχθηκε ότι ειδικά για τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος το εισόδημά τους ακόμη και ,με την κατάργηση των Δώρων, εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΙΚΑ και δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής τους διαβίωση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu