Οι τιμές στα καύσιμα και τα δυσπρόσιτα, πλέον, σούπερ μάρκετ, παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο αρχηγός της ανοίγει κύκλο επαφών με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα ξεχωριστή συζήτηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και, μάλιστα, η συνάντηση δεν θα γίνει σε γραφεία, αλλά σε ένα αρτοποιείο στη Λυκόβρυση.
Το αξεπέραστο πρόβλημα είναι η εκτίναξη στην τιμή των καυσίμων, ενώ σε υψηλές τιμές έχουν βρεθεί τα άλευρα, δηλαδή η πρώτη ύλη για την παραγωγή του ψωμιού και των λοιπών αρτυμάτων. “Το περσινό καλοκαίρι ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ φέτος τον Οκτώβριο πληρώνει 6.000 ευρώ”, αναφέρουν. Ως εκ τούτου, ζητούν από την κυβέρνηση τρία μέτρα: αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια – μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα – μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Στην Θεσσαλονίκη για την Agrotica
Ειδικό κοινό αποτελούν και οι αγρότες, οι οποίοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις λόγω της εκρηκτικής ανόδου του κόστους παραγωγής (καύσιμα, λιπάσματα, γεωργικά εφόδια) και, όπως καταγγέλλουν, της απουσίας μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Κατά τον σχεδιασμό, ο κ. Τσίπρας θα “ανέβει” την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, όπου θα βρεθεί και θα συζητήσει με εκπροσώπους του χώρου. Οι οποίοι μιλούν για διπλό πρόβλημα καθώς από τη μια έχουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και από την άλλη αντιμετωπίζουν τις παγιωμένες τιμές χονδρικής που έχουν επιβάλλει οι έμποροι. “Πουλάμε στο κόστος ή κάτω από αυτό”, λένε, και “ζεσταίνουν τα τρακτέρ για κινητοποιήσεις” από τώρα και όχι στα τέλη του χρόνου όπως έκαναν σε προηγούμενες περιόδους.
Κατά τις συναντήσεις μαζί τους ο κ. Τσίπρας, θα ακούσει μεν τα προβλήματα, ωστόσο θα επιμείνει στην προβολή των προτάσεων-δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναδείξει τον “άλλο δρόμο” που “μπορεί και πρέπει να ακολουθηθεί εν μέσω ενεργειακής κρίσης”.
Ο ίδιος από τη ΔΕΘ παρουσίασε ένα πλαίσιο μέτρων, όπως κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στο “πακέτο” των προτάσεων που περιλαμβάνει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με αγρότες και στις αρχές Σεπτεμβρίου, εν όψει της ΔΕΘ.
“Το τεράστιο κόστος στα λιπάσματα, στα αγροεφόδια, στις ζωοτροφές και στο πετρέλαιο, οδηγεί στην απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφους, είχε δηλώσει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ημαθίας.
Με την επισήμανση ότι “τίθεται θέμα επιβίωσης για τον αγροτικό κόσμο, με την κυβέρνηση να ασχολείται μόνο με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χανταϊός στο MV Hondius: Ειδική επιχείρηση για την επιστροφή του Έλληνα επιβάτη
- Το Ιράν απάντησε στην αμερικανική πρόταση
- Το drone της Λευκάδας, η δήλωση Δένδια για «ξένα χωρικά ύδατα» και η μαρτυρία των ψαράδων που ανοίγει νέα ερωτήματα
- ΣΥΡΙΖΑ για Δημητριάδη: Εντολοδόχος του Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών
- Σύγκρουση και στα media (in.gr) για τη συνέντευξη Δημητριάδη στη Real News
- Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας
- Θαλάσσια ρύπανση στον Πειραιά από ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον ΟΛΠ
- Η συνέντευξη Δημητριάδη στη Real News, το deal με τη Bright και η σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








