Ποσό ύψους έως 3,35 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) μπορεί να επιστραφεί στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, εφόσον η χώρα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την επιστροφή μέρους των κερδών αυτών , εάν η Ελλάδα επιτύχει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τρεις αξιωματούχους. Τα κέρδη από το SMP μπορεί να διατεθούν γρήγορα, επειδή οι υπουργοί δεν χρειάζονται την έγκριση των κοινοβουλίων τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Τα κέρδη αυτά μεταφέρονται από τις χώρες σε έναν λογαριασμό στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης -, το οποίο μπορεί να τα διαθέσει στην Ελλάδα μόλις το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις αν αυτή θα ήταν σωστή στρατηγική, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.
Το ποσό από κέρδη του SMP στο 2014, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα εάν ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέρχεται σε 1,85 δις. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες επιπλέον 1,5 δις. ευρώ από κέρδη στο 2015, τα οποία επίσης μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα, εάν το Eurogroup θελήσει να τα αποδεσμεύσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στην Ελλάδα επεστράφησαν τον Ιούλιο του 2013 κέρδη 1,5 δις. ευρώ από το SMP, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ESM.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εκρήξεις στα νησιά Κεσμ και Κις στο Ιράν, αναφορές για πλήγματα στο Κουβέιτ
- Απάτη 47 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα
- Bloomberg για τις 1.000 ημέρες πολέμου: Πώς η Μέση Ανατολή ξαναγράφει τον γεωπολιτικό της χάρτη
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη λόγω… αμερικανικού πληθωρισμού
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Προφυλακίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για την Marfin – Αρνούνται τις κατηγορίες
- «Κάνει πίσω» ο Τραμπ για το τέλος 20% στα Στενά του Ορμούζ και μιλάει για «εμπορικές συμφωνίες»
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε. - Επαναδιαπραγμάτευση των Μετοχών της Αγροτικός Οίκος ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε.
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








