Οικονομία

Το ΦΕΚ με τις υπουργικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Μέχρι τώρα τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει στο ελάχιστο και αναγκάστηκε να πάρει νέα

Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας  και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (Αρ. φύλλου 640, Τεύχος Β’ 30_01_2024). Οι ανακοινώθηκαν στις 10/01/2024 ψηφίστηκαν στις 18/01/24.

Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν έχουν αποδώσει και αναγκάστηκε να πάρει νέα. Τα νέα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΜΕΑ: Σε ένα μήνα, την 1η Μαρτίου, θα μπει το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Στις επόμενες 10 ημέρες οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας βρεφικού γάλακτος υποχρεούνται να ενημερώσουν για τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού τους κόστους

1. Μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα super market με σκοπό την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών για τον καταναλωτή.
2. Αποτροπή ανατιμήσεων προϊόντων με παράλληλη εφαρμογή προωθητικών ενεργειών επί των αυξημένων τιμών.
3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού.
4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα με σκοπό τον εξορθολογισμό των τιμών.

Οι υπουργικές αποφάσεις ορίζουν με σαφή και λεπτομερή τρόπο το σύνολο των προωθητικών ενεργειών που απαγορεύονται στις περιπτώσεις ανατιμήσεων καθώς και τις κατηγορίες των προϊόντων τις οποίες αφορά το συγκεκριμένο μέτρο. Επίσης, καθορίζεται το είδος των προσφορών και των εκπτώσεων που αποτελούν προωθητικές ενέργειες για την εφαρμογή των μέτρων.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται αναφορά στην εφαρμογή των μέτρων σε νέα προϊόντα που έχουν την ίδια ή παραπλήσια συσκευασία με την ίδια ή διαφορετική ποσότητα (μικρότερη ή μεγαλύτερη) αλλά μεγαλύτερη τιμή μονάδας, προκειμένου να είναι αδύνατη η εφαρμογή ανατιμήσεων μέσω της αλλαγής της ποσότητας που περιέχει η συσκευασία ενός προϊόντος.

Όσον αφορά το βρεφικό γάλα, υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει πως το μικτό περιθώριο κέρδους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών. Επίσης, με την υπουργική απόφαση καθορίζεται αυστηρό πλαφόν στα λειτουργικά κόστη που μπορούν να επικαλούνται οι επιχειρήσεις κατά τον έλεγχό τους από τη ΔΙΜΕΑ.

Στις υπουργικές αποφάσεις, τέλος, γίνεται σαφής περιγραφή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νόμο, το ύψος των οποίων ισοδυναμεί με το διπλάσιο του μικτού κέρδους που αποκόμισε η επιχείρηση από την παράνομη πρακτική, και μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ ΦΕΚ, Αρ. φύλλου 640, Τεύχος Β’ 30_01_2024

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu