Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχτεί με τιμές τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχτεί με τιμές τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, την Τρίτη, σε μια επίσκεψη που αναμένεται να προωθήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μια σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών με το βασίλειο.
Θα είναι το πρώτο ταξίδι του μπιν Σαλμάν, ευρέως γνωστού ως MBS, στις ΗΠΑ από το 2018, όταν Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, ενός διακεκριμένου κριτικού. Ο πρίγκιπας αρνήθηκε ότι διέταξε την επιχείρηση, αλλά αναγνώρισε την ευθύνη του ως de facto ηγέτης του βασιλείου.
Η θερμή υποδοχή που θα λάβει στην Ουάσινγκτον είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι σχέσεις έχουν ανακάμψει από την έντονη ένταση που προκάλεσε η δολοφονία του Κασόγκι.
Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διπλωματικών επαφών στο Λευκό Οίκο, ο Μπιν Σαλμάν θα έχει συνομιλίες με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, θα γευματίσει στην Αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και θα παραστεί σε επίσημο δείπνο με επίσημη ενδυμασία το βράδυ.
Ο Τραμπ ελπίζει να αξιοποιήσει την δέσμευση για επενδύσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέλαβε η Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο βασίλειο τον Μάιο. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters ότι αναμένονται συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας στους τομείς της τεχνολογίας, της μεταποίησης, της άμυνας και άλλων.
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Θα πουλήσουμε» F-35 στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ζητήσει να αγοράσει 48 από τα προηγμένα αεροσκάφη.
Αυτή θα είναι η πρώτη πώληση μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής.
Η συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και να θέσει σε δοκιμασία τον ορισμό της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση αυτού που οι ΗΠΑ έχουν ονομάσει «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ. Μέχρι τώρα, το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που διέθετε τα F-35.
Πέρα από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκει εγγυήσεις ασφάλειας, πρόσβαση σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και πρόοδο σε μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς.
«Οι Σαουδάραβες θα ξοδέψουν αύριο πολλά χρήματα στις ΗΠΑ», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters τη Δευτέρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Trastor: Προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συνδυασμένη προσφορά
- Μηνύσεις κατά δικαστών του Αρείου Πάγου Ζήση, Αδειλίνη και Τζαβέλλα ετοιμάζουν θύματα των παράνομων υποκλοπών
- Politico: Η αναμέτρηση Τραμπ με το Ιράν γίνεται ο πολιτικός εφιάλτης της Ευρώπης
- CAPITAL CLEAN ENERGY CARRIERS CORP. - Οικονομική έκθεση CAPITAL CLEAN ENERGY CARRIERS CORP. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Μητρική)-XHTML
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες περιμένοντας τι θα γίνει με τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
- Real Consulting: Αυξήθηκε στο 10,10% το έμμεσο ποσοστό της Motor Oil
- Loulis Food: Μειωμένα στα 5,61 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








