Τράπεζες

Β. Καραμούζης (ΕΤΕ): Οι μεγαβατώρες θα είναι το νέο ευρώ – Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις

Έρχεται νέο προϊόν για αντιστάθμιση του κινδύνου στην αγορά ενέργειας από το 2024, είπε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum

Ένα νέο προϊόν αντιστάθμισης κινδύνου στην αγορά ενέργειας, θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα από το 2024, όπως προκύπτει από τη ομιλία του Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Βασίλη Καραμούζη, στο Athens Investment Forum.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν, θα επιτρέψει στους καταναλωτές να κλειδώνουν το κόστος ενέργειας για μακροχρόνιες περιόδους και στους πωλητές, από την άλλη, να μπορούν να οριοθετούν την τιμή διάθεσης της ενέργειας και συνεπώς την αποδοτικότητα του έργου.

Οι μεγαβατώρες θα είναι το νέο ευρώ, τόνισε κατά την ομιλία του ο Β. Καραμούζης, θα είναι ένα νέο νόμισμα, σε ένα νέο τοπίο το οποίο θα διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας.

Ιστορικά, όπως διευκρίνισε, η αγορά ενέργειας έχει κινηθεί με τη στήριξη που παρείχαν οι επιδοτήσεις, μέσω ενός προκαθορισμένου τιμολογίου (ταρίφα). Στο εξής, όμως, θα αρχίσει η μετάβαση από το καθεστώς αυτό σε σχήματα διμερών συμβολαίων (PPAs) ή τιμών που καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά.

Η εξέλιξη αυτή κάνει πολύ πιο σύνθετη την όποια επένδυση και απαιτεί μεγαλύτερη τεχνογνωσία από τους εμπλεκόμενους. Σε αυτό το καινούργιο τοπίο στην αγορά ενέργειας, οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουν έτσι να αναπτυχθεί η αγορά γρηγορότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Eθνική Τράπεζα, με την τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες ομάδες που διαθέτει στον κλάδο της ενέργειας, πρωτοπορεί προσφέροντας στην αγορά από το 2024 το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν για την αντιστάθμιση κινδύνου.

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε αναλυτικά κατά την ομιλία του στην αναδιάρθρωση που συντελείται στην αγορά της ενέργειας, στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην χώρα μας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης και, ειδικότερα, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει η Eθνική Τράπεζα στην πράσινη μετάβαση και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και επενδύσεων στον ενεργειακό κλάδο γενικότερα. Από τη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τα δίκτυα και τις καλωδιακές συνδέσεις, τα LNG και τις ΑΠΕ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu