Διεθνή

Βεστάγκερ: «Όχι» σε συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες, θα στρεβλώσουν την ενιαία αγορά

Αποδυνάμωση του ανταγωνισμού και στρέβλωση της ενιαίας αγοράς θα σημάνουν τυχόν ενοποιήσεις στον τομέα της τηλεφωνίας, κατά την Κομισιόν, αντίθετα με όσα πρεσβεύει η έκθεση Λέτα

Οι μεγάλες συγχωνεύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα μειώσουν τον ανταγωνισμό και θα στρεβλώσουν την πολύτιμη ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε η Επικεφαλής Ανταγωνισμού και Τεχνολογιών της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αντικρούοντας ευθέως το αίτημα περί ενοποίησης που εκφράζει νέα έκθεση της ΕΕ.

«Κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι οι πιο συγκεντρωμένες εθνικές αγορές οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Αντίθετα, θα οδηγούσε σε λιγότερο ανταγωνιστικές εθνικές αγορές και σε μια πιο κατακερματισμένη ενιαία αγορά».

Τα σχόλιά της ακολουθούν την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα προς τους ηγέτες της ΕΕ, η οποία συνιστά την ενοποίηση των φορέων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών ως τρόπο βελτίωσης των κινητών και σταθερών δικτύων της Ένωσης. Τα ευρήματα του Λέτα θεωρήθηκαν ώθηση για όσους φορείς και εταιρείες υποστήριζαν εδώ και χρόνια ότι ο τομέας είναι ώριμος για συγχωνεύσεις, ωστόσο η στάση της Βεστάγκερ βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες απόψεις.

Η έκθεση Λέτα —καθώς και τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι που τονίζουν την ανάγκη να δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακοί φορείς μεγάλης κλίμακας— έδωσε κάποια ελπίδα στους διαχειριστές ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της απέναντι στις συγχωνεύσεις, υπό τη νέα σύνθεση επιτρόπων που θα προκύψει τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα απαιτούνταν πλήρης αλλαγή ρότας από τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, για τον οποίο σήμερα δίνει το πρόσταγμα η Βεστάγκερ, γράφει το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός εταιρειών στις εθνικές αγορές τηλεφωνίας, ωστόσο έχουν τεθεί υπό έλεγχο συμφωνίες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε τρεις εταιρείες ανά χώρα. Ως αποτέλεσμα, γεννάται απογοήτευση για εταιρείες που επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους σε σειρά χωρών της ΕΕ ώστε να αποσβέσουν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και ασύρματο δίκτυο.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ασκούν πιέσεις εδώ και χρόνια για να υποστηρίξουν συγχωνεύσεις in-market. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι της Ευρώπης ανέβηκαν στη σκηνή του Mobile World Congress φέτος για να υποστηρίξουν ότι η ενοποίηση είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση των διακηρυγμένων πλην δαπανηρών αναβαθμίσεων δικτύου 5G και οπτικών ινών στη γηραιά ήπειρο.

Τι λέει η έκθεση του Ενρίκο Λέτα

Ριζικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα εισηγείται ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, με την έκθεση που παρουσίασε στους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το τι πρέπει να κάνει το μπλοκ των 27 εθνών για να συμβαδίσει με άλλες παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πληγεί σκληρά από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, ενώ αντιμετωπίζουν διπλή απειλή από τις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι σε θέση να το κάνουν (αυτό)», είπε ο Λέτα στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ και των ΗΠΑ καταδεικνύουν τη διαφορά. Το μπλοκ αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,5% το 2023, σε σύγκριση με 2,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην έκθεσή του ο Λέτα υποστήριξε ότι η ενιαία αγορά που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων εντός της ΕΕ είναι πολύ μικρή.

Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και να περιλαμβάνει ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, χρηματοδότηση καθώς και την άμυνα, υποστήριξε. Επί του παρόντος, αυτές οι αγορές είναι κατακερματισμένες, με διαφορετικούς εθνικούς κανόνες που καθιστούν δύσκολη τη διεύρυνση.

Περίπου το 80% της στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία πήγε σε μη Ευρωπαίους προμηθευτές, είπε ο Λέτα, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έπρεπε να κάνουν περισσότερα για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες φοβούνται ιδιαίτερα ότι θα μείνουν πίσω στις τεχνολογίες που απαιτούνται για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, των μπαταριών, των ημιαγωγών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ λέει ότι θα απαιτούνται επιπλέον 620 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση των σχεδίων για καθαρή ενέργεια και ψηφιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τον Λέτα, η Ευρώπη θα χρειαστεί να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα ποσά -συχνά αναγκάζονται να στραφούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Λέτα θέλει μια ένωση «αποταμίευσης και επενδύσεων», επισημαίνοντας πως φεύγουν ετησίως περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις, για να επενδυθούν στην αμερικανική αγορά.

«Οι εταιρείες της ΕΕ υστερούν επί του παρόντος έναντι των παγκόσμιων ομολόγων τους, ιδιαίτερα εκείνων στις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτό το χάσμα έχει κρίσιμες επιπτώσεις για την καινοτομία, την παραγωγικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τελικά, την ασφάλεια της ΕΕ», προειδοποιεί η έκθεση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκχωρήσει τον ρόλο της ως ηγέτιδας της βιομηχανίας σε άλλους», ανέφερε.

Κρατική βοήθεια σε επίπεδο ΕΕ;
Μεταξύ των συστάσεων της έκθεσης περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός συνεισφοράς σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση του βαθύτερου θυμού στο μπλοκ για τα διαφορετικά επίπεδα κρατικής βοήθειας, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, δαπανούν σημαντικά υψηλότερα ποσά σε εθνικές επιδοτήσεις σε σύγκριση με τα άλλα 25 κράτη-μέλη.

Οι Βρυξέλλες χαλάρωσαν τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις το 2020 ως απάντηση στην πανδημία της Covid, και το έκαναν ξανά το 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu