Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Προς μεγάλη διπλή νίκη του VMRO, το οποίο αντιδρά στη Συμφωνία των Πρεσπών

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και υποψήφια με το VMRO, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. 

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν άνετη νίκη της υποψήφιας προέδρου του VMRO, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με ποσοστό 67,5% και εκλογική κατάρρευση του νυν προέδρου Πεντάροφσκι στο 32,5%

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανερχόταν στο 53,4%, ενώ το αντίστοιχο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν 46,4%.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, κάτι που εκπληρώθηκε και η εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών θεωρείται δεδομένη. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

Από τις  “διπλές” εκλογές αναμένεται πως θα προκύψει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, καθώς σε αυτές προεξοφλείται η επικράτηση του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE και η ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά σήμερα το βράδυ ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές, που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν άνετη νίκη της υποψήφιας του VMRO Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με ποσοστό 67,5% και εκλογική κατάρρευση του νυν προέδρου Πεντάροφσκι στο 32,5%.

Η Σιλιάνοφσκα δεν αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών και έχει δηλώσει ότι θα αποκαλεί τη χώρα με το όνομα «Μακεδονία».

skopjie

Άνετη είναι η επικράτηση του VMRO και στις βουλευτικές εκλογές καθώς με καταμετρημένο το 56,1% συγκεντρώνει ποσοστό 41,2% έναντι 17,1% που συγκεντρώνει το δεύτερο EF.

skopjie3
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu