Η γεωπολιτική κρίση λόγω του πολέμου με το Ιράν τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό και φέρνει αυξήσεις φόρων στην ενέργεια, την ώρα που ο Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις παραίτησης
Η οικονομική κατάσταση της Βρετανίας παρουσίασε σημαντική επιδείνωση στην έναρξη του νέου οικονομικού έτους, με το κρατικό έλλειμμα για τον μήνα Απρίλιο να εκτινάσσεται στα 24,3 δισ. λίρες (32,63 δισ. δολάρια).
Το νούμερο αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν το έλλειμμα στα 20,9 δισ. λίρες, καταγράφοντας παράλληλα το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο δανεισμού για μήνα Απρίλιο στην ιστορία της χώρας.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη ανατρέπει τις προηγούμενες αισιόδοξες εκτιμήσεις του Μαρτίου, οι οποίες προέβλεπαν σταδιακή μείωση του δανεισμού στο 3,6% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2026/27. Κύρια αιτία της ανατροπής είναι ο πόλεμος με το Ιράν, ο οποίος προκαλεί έντονη γεωπολιτική κρίση, αυξάνει τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης και πλήττει άμεσα τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η υπουργός Οικονομικών, Ρίτσελ Ριβς, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στο νέο ενεργειακό σοκ.
Ως απάντηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιχειρώντας να εξισορροπήσει τα κρατικά έσοδα.
Παράλληλα με την οικονομική κρίση, η χώρα βρίσκεται και σε τροχιά πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς αυξάνονται οι εσωκομματικές πιέσεις στο Εργατικό Κόμμα για παραίτηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Ως επικρατέστερος διάδοχός του προβάλλει ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Andy Burnham, ο οποίος πάντως έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι, σε περίπτωση διαδοχής, θα τηρήσει πιστά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ριβς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ και Κίνα ανοίγουν δίαυλο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης
- Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη φωτιά στο Ψυχικό, στα Τουρκοβούνια – Σηκώθηκαν και 2 ελικόπτερα (video)
- Ευρωπαϊκές αγορές: Αντοχές μετά το αμερικανικό payroll – Η Volkswagen στήριξε τη Φρανκφούρτη
- Γκιλφόιλ: «Ο Ρούμπιο έρχεται στην Αθήνα σε λίγες εβδομάδες»
- Εβροφάρμα: Από 22 Σεπτεμβρίου η καταβολή μερίσματος 0,06 ευρώ
- Γουέστ Χαμ: Πόκερ δισεκατομμυρίων για τον έλεγχο των «σφυριών»
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. - Οικονομική έκθεση ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Ε.Β. ΧΑΛΚΟΥ & ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Η Ουάσιγκτον χτυπά τουρκική τράπεζα για διασυνδέσεις με το Ιράν
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








