Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται σε μια νέα διευθέτηση με την Ελλάδα μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο, όσο και στην Αθήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, περιγράφοντάς την ως μια κατάσταση που θα τους ωφελεί όλους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Μάρμαρα που αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών για αιώνες.
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, είπε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ ομοίως, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».
Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ο Οσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.
«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πιερρακάκης από Βουδαπέστη: Στήριξη του Eurogroup στην πορεία της Ουγγαρίας προς το ευρώ
- Ο Τζόκοβιτς κάνει το πρώτο του σερβίς στη Wall Street με τη General Atlantic
- Ωρα κρίσης για τρεις ομίλους στο Μουντιάλ με μεγάλες μάχες για την πρωτιά και τα νοκ άουτ
- ΕΛΣΤΑΤ: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι “στατιστικοί” του μέλλοντος στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό
- Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Sanofi για πιθανή παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού
- Η SpaceX μπαίνει στην κινητή τηλεφωνία και κηρύσσει τον πόλεμο στους αμερικανικούς κολοσσούς
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 29 – 06 – 2026
- Στάση εργασίας 19:00 – 22:00 στα πλοία της Ραφήνας για την ασφάλεια στο λιμάνι
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








