Σε άνοδο και το τσίπουρο τα τελευταία χρόνια
Για μια ακόμα χρονιά το ούζο βρέθηκε στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από την Εurostat, τα οποία επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, σε ό,τι αφορά το 2024, το μερίδιο του ούζου, με 10,2 εκ. λίτρα αλκοόλης (36,3 εκ. φιάλες), εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο με 73,3% του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.
Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγωγές του ούζου, στο σύνολο της 10ετίας 2015-2024 παρουσιάζουν αύξηση +19,7%, ενώ και το 2024 κατέγραψαν αύξηση +3,6% (+1,2 εκ. φιάλες).
Εξάλλου, σε επίπεδο 10ετίας (2015–2024), οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εμφανίζουν συνολική αύξηση +16,6%, ενώ το 2024 αυξήθηκαν κατά +3%, (δηλαδή 1,4 εκ. φιάλες), φθάνοντας τα 13,9 εκατ. λίτρα αλκοόλης από 13,5 εκατ. λίτρα το 2023.
Σε άνοδο και το τσίπουρο
Κατά όσα αναφέρουν επίσης τα στοιχεία από την Eurostat, oι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και μικρές σε μέγεθος, εμφανίζουν άνοδο τα τελευταία χρόνια, τόσο εντός ΕΕ όσο και προς τρίτες χώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο σύνολο της 10ετίας να σημειώνουν αύξηση +66,5%. Μάλιστα, το 2024 σε σχέση με το 2023 εμφανίζουν αύξηση +14,4% (+ 41χιλ. φιάλες).
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές των ελληνικών λικέρ αν και αντιπροσωπεύουν στη δεκαετία ένα μικρό μερίδιο (4,5%) του συνόλου των εξαγωγών καταγράφουν σταθερή, ανοδική πορεία. Ειδικότερα σε σύνολο 10ετίας (2015-2024) κατέγραψαν άνοδο +135,8%. Το 2024 σε σχέση με το 2023 εμφανίζουν αύξηση +7,7%.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά (Brandy, gin, vodka, άλλα αποστάγματα, χαμηλόβαθμα ποτά) αυτά βρίσκονται σταθερά στη 2η θέση των εξαγωγών, με μερίδιο 21,5% (2,9 εκ. λίτρα αλκοόλης ή 10,7 εκ. φιάλες) επί του συνόλου των εξαγωγών. Κυρίως αφορούν τα ποτά τύπου brandy (κατά ≈90%). Το 2024 σε σχέση με το 2023 καταγράφουν μικρή κάμψη κατά -0,6%, ενώ σε σύνολο 10ετίας (2015-2024) η πτώση είναι -3,3% (102 χιλ. λίτρα αλκοόλης).
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αξία των εξαγωγών, το 2024 ξεπέρασε για 2η συνεχή χρονιά, το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ (114, 5 εκατ. ευρώ έναντι 106,2 εκατ. ευρώ το 2023.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέο κύμα αναδιάρθρωσης στην Ubisoft φέρνει λουκέτο σε δύο στούντιο και εκατοντάδες απολύσεις
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Η Εθνική Τράπεζα βράβευσε 12 καινοτόμες ομάδες που ξεχώρισαν στο NBG Business Seeds
- Μουντιάλ για λίγους: Αδεια καθίσματα στη Γκουανταλαχάρα “καρφώνουν” την απληστία της FIFA
- Trastor: Πούλησε τετραώροφο κτήριο γραφείων στο Μαρούσι έναντι 9,9 εκατ. ευρώ
- Ομιλος ΔΕΗ: Οι άνθρωποι της στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου των 24 δισ. ευρώ
- ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.Ε. - ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.Ε. – ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ 15 – 06 – 2026
- ΕΚΤ: Ετοιμη για νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο υπό την απειλή της Μέσης Ανατολής
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








