Νέα

Ξέφυγε η φωτιά στην Κέρκυρα: Εκκένωση οικισμών Λούτσες και Ημερολιά στην Κέρκυρα

Στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112.

Σε εκκένωση του χωριού Λούτσες προς Αχαράβη προχωρούν οι αρχές στην Κέρκυρα, μετά τις σημερινές αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια. Σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκονται και οι κάτοικοι του χωριού Λαύκι. Νέα εστία ξέσπασε πάνω από το σχολικό συγκρότημα στην Κασσιόπη.

Επίσης, οι κάτοικοι του χωριού Ημερολιά καλούνται να εκκενώσουν προς το λιμάνι Κασσιόπης.

Ένα τζιπ της Πυροσβεστικής με τους διοικητές της πυροσβεστικής νομού και του πρώτου πυροσβεστικού σταθμού Νεκτάριο Θεοδωράκο και Νίκο Αυλωνίτη, εγκλωβίστηκε στις Λούτσες και χρειάστηκε να επιχειρήσει πυροσβεστικό όχημα για να απεγκλωβιστούν.

Στις Λούτσες έχει απομείνει ένας κάτοικος μόνο, που βρίσκεται στην στέγη του σπιτού του και αρνείται να το εγκαταλείψει. Ασθενοφόρα μεταφέρουν τους κατοίκους που έχουν πρόβλημα μετακίνησης ενώ βυριοφόρα μεταφέρουν νερό στα πυροσβεστικά οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει μπει στο χωριό και υπάρχουν ζημιές.

Στην Κασσιόπη, νέα εστία ξέσπασε ξαφνικά πάνω από το σχολικό συγκρότημα, πράγμα που διασπά ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Η εστία δεν έχει σχέση με τις υπάρχουσες και εμφανίστηκε ξαφνικά. Οι κάτοικοι της Ημερολιάς καλούνται να εκκενώσουν προς λιμάνι Κασσιόπης.

Αν και το απόγευμα της Δευτέρας φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά φούντωσε και πάλι, διάνυσε μεγάλη απόσταση και έχει ήδη φτάσει κοντά στο χωρίο Λούτσες. Ο άνεμος έχει ενισχυθεί.

Η φωτιά καίει πολύ πυκνή βλάστηση σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς δρόμους και οι επίγειες δυνάμεις είναι δύσκολο να την προσεγγίσουν. Στον Αη Γιώργη, πάνω από τον οικισμό της Κασσιόπης, δόθηκε μάχη από τις εναέριες δυνάμεις για να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια και τις εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται στο βουνό. Κανένα σπίτι δεν κάηκε.

Το ξημέρωμα ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα σε μια προσπάθεια να την περιορίσουν. Επιχειρούν τρία ελικόπτερα (δύο από αυτά από την Ουκρανία), δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ, αλλά και ένα Καναντέρ που ενισχύει την κατάσβεση από την στιγμή που το μέτωπο διευρύνθηκε.

Στην Αχαράβη, σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο σκάφη του Λιμενικού για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εκκένωση κατοίκων δια θαλάσσης.

close menu