Οικονομία

Ξένες άμεσες επενδύσεις: Δεν τα πήγαμε τόσο καλά το 2023 – Πτώση 40%

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2023 ήταν μειωμένες και σε σύγκριση με αυτές του 2021 - Που τα πήγαμε καλά...

Το θέμα των άμεσων ξένων επενδύσεων, το οποίο αποτελεί τα τελευταία χρόνια μόνιμο στόχο οικονομικής πολιτικής, ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών για το σύνολο του 2023. Στα στοιχεία περιλαμβάνονται και αυτά των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ετσι, συνολικά το 2023 στην κατηγορία των ξένων άμεσων επενδύσεων καταγράφηκαν ροές 4,5 δισεκ. ευρώ (ή 4,479 δισ. ευρώ για την ακρίβεια αν και τα ποσά στην πορεία προσαρμόζονται λόγω προσαρμογών και παρουσιάζουν μεταβολές όχι όμως σημαντικές, που αλλάζουν τα συμπεράσματα).

Τα 4,5 δισ. ευρώ το 2023 είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ του 2022 αλλά και χαμηλότερα από τα 5,56 δισ. ευρώ ξένων άμεσων επενδύσεων του 2021.

Το Δεκέμβριο μάλιστα του 2023 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων καταγράφηκαν καθαρές αποεπενδύσεις 129,9 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει ότι στις αρχές του 2023 υπάρχουν δημοσιεύματα που έκαναν προαναγγελία για νέο ρεκόρ επενδύσεων και έβαζαν τον πήχη στα 7-8 δισ. ευρώ το 2023.

Αντιστρόφως ανάλογα κινήθηκαν οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων της Ελλάδας προς το εξωτερικό. Οι άμεσες επενδύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε 3,24 δισ. ευρώ το 2023 από 2,538 δισ. ευρώ το 2022 και 1,147 δισ. ευρώ το 2021.

Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου 

Σε αντίθεση με τις ξένες άμεσες επενδύσεις, τα ξένα κεφάλαια πραγματοποίησαν αυξημένες τοποθετήσεις σε ομόλογα και ελληνικές μετοχές ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου όπως λέγονται.

Συνολικά το 2023 τοποθέτησαν 5,6 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και σε μετοχές (4,1 δισ. ευρώ σε ομόλογα και έντοκα και 1,5 δισεκ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές) ενώ το 2022 είχαν τοποθετήσει 1,27 δισ. ευρώ στις ίδιες κατηγροίες περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ορισμός άμεσων επενδύσεων σύμφωνα με την ΤτΕ: Οι ροές άμεσων επενδύσεων περιλαμβάνουν όλες τις συναλλαγές (καταβολή ιδρυτικού κεφαλαίου, ολικές/μερικές εξαγορές ή πωλήσεις, αυξήσεις ή μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου, επανεπενδυθέντα κέρδη, καταθέσεις, δάνεια, χρεόγραφα, εμπορικές πιστώσεις και λοιπά χρεωστικά μέσα) που διενεργούνται μεταξύ ενός άμεσου επενδυτή και μιας επιχείρησης με την οποία αυτός συνδέεται με σχέση άμεσης επένδυσης, σύμφωνα με το Πλαίσιο για τις Σχέσεις Άμεσων Επενδύσεων του ΟΟΣΑ (Framework for Direct Investment Relationships – FDIR). Στις ροές άμεσων επενδύσεων περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu