Στο ζήτημα των 99 χρόνων διάρκειας του νέου Ταμείου (Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών – ΕΔΗΣ), η δημιουργία του οποίου περιλαμβάνεται –μέσω τροπολογίας- στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στο Βουλή, αναφέρονται μεταξύ άλλων κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας ως στόχους της Εταιρείας τη διαχείριση και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στα πλαίσια ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τα 99 έτη είναι συνήθης πρακτική για μεγάλους Οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους, ενώ σημειώνουν ότι ο λόγος για τον οποίο η διάρκεια της Εταιρείας είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια του δανείου είναι γιατί «ο στόχος της είναι ευρύτερος από τις κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ».
Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στην αντιπολίτευση ότι ενοχλείται γιατί, όπως σημειώνουν, «με ρητό τρόπο έχει γίνει σαφές στον νόμο (Άρθρο 190, παρ. 2α) ότι “[…] η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας (ο Υπουργός Οικονομικών) […]. Εγκρίνει, […] το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της […] που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας […]”».
Συνεπώς, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της Εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό», ενώ συμπληρώνουν ότι αυτό αφορά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ). Οι ίδιες πηγές κάνουν επίσης λόγο για «αδιανόητη παραπληροφόρηση» σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ενταχθεί στην Εταιρεία για αποκρατικοποίηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Citi: Ανεβάζει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 22,60 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση «αγορά»
- Eurobank Research: Η ενεργειακή κρίση ξαναγράφει τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας
- Η SpaceX εκτοξεύει τις δυνατότητες του Claude Code με διπλάσια όρια για τους χρήστες Pro και Max
- Ο Πούτιν είναι έτοιμος για διάλογο με την ΕΕ, διαμυνήει το Κρεμλίνο
- ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Ανδρουλάκης: Η πρότασή μας για τετραήμερη εργασία είναι για μεγάλες επιχειρήσεις
- Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με «πολύ υψηλότερους» δασμούς εάν δεν υπογραψεί εμπορική συμφωνία μέχρι τις 4 Ιουλίου
- Ο Ντε Γκίντος συνδέει τα Στενά του Ορμούζ με το “ραντεβού” της ΕΚΤ τον Ιούνιο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








