Στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή».
Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει, μάλιστα, πως αυτό γίνεται χωρίς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το ΓΛΚ σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών.
«Συνεπώς, η χώρα επιτυγχάνει, και εφέτος, τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, και αξιοπιστία στην υλοποίησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Reuters: Η Γερμανία εξετάζει να κρατικοποιήσει τις δραστηριότητες της Rosneft μετά τις κυρώσεις Τραμπ
- Η FED προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%
- Δένδιας: Διαγωνισμός για την ανάδειξη του Άγνωστου Στρατιώτη
- Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τη νέα βιοκλιματική όψη του Πενταγώνου
- Πιερρακάκης για τα αιτήματα της ΚΕΔΕ: Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα
- Κλοπή στο Λούβρο: Η εισαγγελέας λέει ότι οι δύο συλληφθέντες αναγνώρισαν «εν μέρει» την εμπλοκή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα περιμένοντας Fed και EKT
- Quest: Η GLS δεν θα ασκήσει το πρώτο call option για το υπόλοιπο 80% της ACS
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








