Στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή».
Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει, μάλιστα, πως αυτό γίνεται χωρίς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το ΓΛΚ σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών.
«Συνεπώς, η χώρα επιτυγχάνει, και εφέτος, τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, και αξιοπιστία στην υλοποίησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα τον Απρίλιο 2025
- ABN Amro: Πρόστιμο 17 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση της απαγόρευσης μπόνους
- ΤτΕ: Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2025 και επιβραδύνεται στο 2% το 2026 – Κίνδυνοι από τις γεωπολιτικές εντάσεις
- ΕΜΥ: Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Ηχηρή αποχώρηση από την Έψα: Τέλος από την εταιρεία ο CEO Τάκης Πέρκιζας
- Ελ Βενιζέλος: Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση αμέσως μετά την απογείωση
- Eurobank: Καταλύτης επιχειρηματικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ινδίας
- ΓΕΚ Τέρνα: Στα 5,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις