Με αφορμή δημοσιογραφική έρευνα των μέσων Direkt36, De Tijd, Der Spiegel, Der Standard κ.ά., που αναφέρουν ότι Ούγγροι πράκτορες με διπλωματική κάλυψη επιχείρησαν να προσεγγίσουν ευρωπαίους αξιωματούχους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι θα διερευνήσει αναφορές ότι η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανέπτυξε αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να προσλάβουν έναν αξιωματούχο της ΕΕ.
Αφορμή αποτέλεσε δημοσιογραφική έρευνα των μέσων Direkt36, De Tijd, Der Spiegel, Der Standard κ.ά., που αναφέρουν ότι Ούγγροι πράκτορες με διπλωματική κάλυψη επιχείρησαν να προσεγγίσουν ή και να στρατολογήσουν υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, κυρίως την περίοδο 20152-017. Κάποιες προσεγγίσεις φέρονται να στόχευαν υπαλλήλους ουγγρικής καταγωγής και να περιλάμβαναν οικονομικά κίνητρα.
Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που απασχόλησαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ουγγρικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να παρακολούθησαν αποστολές της OLAF (τηλεφωνικές υποκλοπές, έρευνες δωματίων ξενοδοχείων κ.λπ.) ενώ αυτές βρίσκονταν στη Βουδαπέστη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες αλλά εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη» στον επίτροπο Όλιβερ Βάρχεϊ (Olivér Várhelyi). Τα δημοσιεύματα εμπλέκουν τον σημερινό επίτροπο αναφέροντας ότι η απόπειρα διείσδυσης σε θεσμούς της ΕΕ έλαβε χώρα ενώ ο Olivér Várhelyi ήταν πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ένωση.
Η υπόθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο έντασης στις σχέσεις ΕΕ-Ουγγαρίας για κράτος δικαίου, διαφθορά και στάση της Βουδαπέστης έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ σε ρόλο προστάτη του Πούτιν: Ζητά από Ζελένσκι να σταματήσει τα πλήγματα στα διυλιστήρια
- Ρωσικό drone έπληξε τρένο μετά τη διέλευση Μπόρις Τζόνσον και Ευρωπαίων αξιωματούχων
- Πώς ένα σπάνιο πουλί δημιούργησε ένα νέο μοντέλο τουρισμού στον Ισημερινό
- Το οικονομικό «θαύμα» της Σελίν Ντιόν: Πώς οι συναυλίες της γίνονται «χρυσωρυχείο» για το Παρίσι
- Η «παγίδα» του ChatGPT σε δικηγόρο: «Εφηύρε» μάρτυρες σε υπόθεση δολοφονίας
- Συναγερμός για τον Μπόρις Τζόνσον: Ρωσικό drone έπληξε τρένο πίσω του
- Μετά τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Τραμπ θα ασχοληθεί (και) με την Σκωτία
- Παπανδρέου σε Μητσοτάκη: Ο κύκλος της χρεοκοπίας άνοιξε με ευθύνη της ΝΔ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








