Τουρισμός

Υπουργείο Τουρισμού: Νομοσχέδιο για το επάγγελμα του ξεναγού και τις χρονομεριστικές μισθώσεις

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 09.00

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τη ρύθμιση θεμάτων του κλάδου όπως το επάγγελμα του ξεναγού και τις χρονομεριστικές μισθώσεις.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΜΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ».

Η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 09.00.»

Όπως αναφέρει και η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης:

– Επιχειρείται η διευθέτηση πολεοδομικών και αδειοδοτικών ζητημάτων που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης (glamorous camping/glamping). Επιπλέον, εμπεριέχονται ρυθμίσεις για τους τουριστικούς λιμένες, καθώς και για τα ορειβατικά καταφύγια.

– Προωθούνται ειδικότερες μορφές τουρισμού. Ειδικότερα: α) αναδιαμορφώνεται ο έλεγχος επί της πιστοποίησης των παρόχων ιατρικού τουρισμού και συνακόλουθα της διαδικασίας αναγνώρισης των ιαματικών φυσικών πόρων, β) τροποποιείται ο ν. 4442/2016 (Α’ 230) για την απλούστευση της άσκησης της παροχής υπηρεσιών κέντρων αναζωογόνησης («spa»), ενώ ενισχύονται οι δυνατότητες πρόσβασης σε οινοτουριστικές εγκαταστάσεις και σε υδατοκαλλιέργειες.

– Ρυθμίζονται ζητήματα για τη στήριξη τόσο των σπουδαστών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, όσο και του προσωπικού τους.

– Αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος των ξεναγών.

– Επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη χρονομεριστική μίσθωση του ν. 1652/1986 (Α’ 167), ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα οικονομικά δεδομένα και την οικονομία που διαμορφώνεται γύρω από τον συγκεκριμένο χώρο.

– Ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, καθώς και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με το Μέρος Η’: Εισάγονται επιμέρους διατάξεις για την εύρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη  του τουρισμού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu