Οι εισηγμένες εταιρείες αύξησαν τον μακροπρόθεσμο δανεισμό τους μέσα στο 2022 κατά 2,66 δισ. ευρώ, εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή συγκυρία επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο, πριν η ΕΚΤ αρχίσει τον κύκλο της
αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
_x000D_
Η κίνηση αυτή έχει να κάνει και με τη χρηματοδότηση επενδύσεων μακράς διάρκειας και αύξησης των παγιοποιήσεων, που σε σημαντικό βαθμό απαντάται σε εταιρείες του κλάδου ενέργειας. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τη Δεπόλας Χρηματιστηριακή, ο συνολικός δανεισμός το 2022 για 136 εισηγμένες ανήλθε στα 36,12 δισ. ευρώ από 33,46 δισ. ευρώ το 2021.
_x000D_
Ταυτόχρονα τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κάλυψαν το 49% του συνολικού δανεισμού και διαμορφώθηκαν στα 17,75 δισ. ευρώ. Προφανώς η στρατηγική των εισηγμένων τη φετινή χρονιά θα
είναι διαφορετική, καθώς όσες έχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα θα προστρέξουν να μειώσουν τον δανεισμό τους.
_x000D_
Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2022, ο υψηλός δανεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα στις εταιρείες, ειδικά σε όσες δεν έχουν εκείνες τις ταμειακές ροές ώστε να μπορούν να τον εξυπηρετούν και να τον μειώνουν με κάποια σχετική ευκολία. Το να έχει δάνεια μια εταιρεία δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά όταν η συγκυρία επιτοκίων είναι ευνοϊκή.
_x000D_
Τώρα που υπάρχει σαφής αλλαγή πλεύσης από τις κεντρικές τράπεζες οι κινήσεις στους ισολογισμούς φαίνεται να δικαιώνουν την τακτική μείωσης του καθαρού χρέους. Αν μη τι άλλο οι επενδύσεις που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, που θα προσθέσουν κερδοφορία και ρευστότητα στους ισολογισμούς. Και αυτή είναι μια ουσιώδης διαφορά με την όχι και τόσο μακρινή περίοδο που οι εταιρείες δανείζονταν για να καλύψουν αποκλειστικά ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
_x000D_
Σήμερα στο Χρηματιστήριο δεν ξεπερνούν τις 30 οι εισηγμένες οι οποίες πετυχαίνουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με την πλειονότητα των 136 εισηγμένων και μπορούν να αναδιαρθρώνουν σε τακτά
διαστήματα τον δανεισμό τους, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Meta: Ρεκόρ ζήτησης 53 δισ. ευρώ για την πρώτη έκδοση ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά
- Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4,3% στα 99 δολάρια το Brent – Οι αγορές τιμολογούν αποκλιμάκωση στο Ιράν
- Τζέι Ντι Βανς: «Ο πόλεμος στο Ιράν είναι ο λόγος που χάσαμε τις ενδιάμεσες εκλογές»
- Eurobank: Καμπανάκι για την κατανάλωση – Πληθωρισμός 5,6% και εξαντλημένες αποταμιεύσεις απειλούν την ανάπτυξη
- CNBC: Οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν «πολιορκία» στον Τραμπ με όπλο το χρέος – Γιατί τρέμουν οι αγορές
- Lamda: Ζημιές 60,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο – Βαρίδι το Ελληνικό με απώλειες 138 εκατ. ευρώ
- ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. - Προσωρινή Αντικατάσταση Υπευθύνου Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου
- Jumbo: Άλμα 13% στις πωλήσεις τον Οκτώβριο – Ανάπτυξη 6,7% στο δεκάμηνο του 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








