Οικονομία

Ακίνητα: Ρύθμιση για έγκυρες μεταβιβάσεις ακόμα και με εσφαλμένα χιλιοστά

Δίνεται λύση σε χιλιάδες πολυκατοικίες που το σύνολο των χιλιοστών των καταχωρημένων ιδιοκτησιών στο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του οικοπέδου στα επιμέρους συμβόλαια ξεπερνάει τα 1.000

Με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο που ψηφίζεται σήμερα 11 Δεκεμβρίου 2023 στη Βουλή, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν πλέον ελεύθερα να προβαίνουν σε μεταβιβάσεις των ιδιοκτησιών τους χωρίς να εξαρτώνται από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι στις πολυώροφες πολυκατοικίες τα χιλιοστά επί του οικοπέδου που αντιστοιχούν σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα κ.ά.) πρέπει να είναι 1.000 και όχι περισσότερα.

Όμως σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των χιλιοστών των καταχωρημένων ιδιοκτησιών στο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του οικοπέδου, είτε από λάθη είτε από σκοπιμότητες στα επιμέρους συμβόλαια, ξεπερνάει τα 1.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πρώτον, οι ιδιοκτησίες να μην καταχωρούνται στο Κτηματολόγιο και, δεύτερον, να μην μπορούν να μεταβιβαστούν.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, αυτοί οι ιδιοκτήτες για να μπορέσουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το περιουσιακό τους στοιχείο θα πρέπει να πείσουν όλους τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου.

Αυτό όμως στην πράξη είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει, διότι πρέπει να υπογράψουν/συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας ή οι κληρονόμοι τους σε περίπτωση θανάτου.

Τώρα με νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα λαμβάνεται σε πρώτη φάση υπόψη η υπέρβαση στο σύνολο των χιλιοστών. Θα γίνεται η καταχώρηση της ιδιοκτησίας στα κτηματολογικά βιβλία, άρα και η πώληση/μεταβίβαση, αλλά θα καταγράφεται στο σύστημα πως υπάρχει η εκκρεμότητα της τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Τι προβλέπεται

Η ρύθμιση υπάρχει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και από σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι: «Οι συναλλαγές σε περιπτώσεις ακινήτων/διηρημένων ιδιοκτησιών (συστάσεις οροφοκτησίας) όπου επί της συστατικής πράξης της οροφοκτησίας έχει εμφιλοχωρήσει υπέρβαση χιλιοστών, μπορούν πλέον να καταχωρίζονται στα κτηματολογικά βιβλία με την επιφύλαξη του τεκμαιρόμενου ανάλογου ποσοστού στο κοινό έδαφος της οικείας διηρημένης ιδιοκτησίας, μέχρι τη συντέλεση τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας προς αποκατάσταση και άρση της υπέρβασης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιλύεται το ζήτημα της μη καταχώρισης».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu