Χρειάζεται μία στρατηγική που να ενσωματώνει το τρίπτυχο κόστος ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ο αναπληρωτής CEO της HELLENiQ ENERGY,
«Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη του σήμερα που δεν υποθηκεύει το αύριο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ) του οποίου είναι Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει τρεις προϋποθέσεις: το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την οικονομία». Επιπλέον, τόνισε πως οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξηθούν στο μέλλον -περίπου κατά 20%- έως το 2050. Το μερίδιο του ηλεκτρισμού έχει μεγαλώσει και θα μεγαλώσει κατά 10% έως το 2040 ενώ η παραγωγή ΑΠΕ θα πενταπλασιαστεί.
«Σε αυτό το περιβάλλον, το πετρέλαιο και οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα το πετρέλαιο είναι το 55% του ενεργειακού μείγματος και η ζήτηση για υδρογονάνθρακες αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη δεκαετία», ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος και σχολίασε πως χρειάζεται μία στρατηγική που να ενσωματώνει το τρίπτυχο κόστος ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα, απαιτούνται διπλάσιες επενδύσεις -ιδιωτικές και δημόσιες-, τεχνολογική ουδετερότητα αλλά και ένα σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον» είπε.
Τέλος, ο κ. Αλεξόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα αμερικανική πολιτική όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες και η οποία μπορεί να συνοψιστεί στη φράση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ “drill, baby, drill”.
«Η αποχώρηση των ΗΠΑ -του μεγαλύτερου παραγωγού και καταναλωτή ενέργειας- από τη Συμφωνία για το κλίμα για δεύτερη φορά μεγαλώνει την τάση για περισσότερη αναζήτηση ενέργειας. Επιπλέον οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τον ρόλο τους ως προμηθευτών ενέργειας για την Ευρώπη, κυρίως στο φυσικό αέριο. Ενώ νομίζω πως θα υπάρξει και επιπλέον ενδιαφέρον στην έρευνα υδρογονανθράκων, έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια», κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κάζο Ανδρουλάκη, ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε ο για 24 ώρες γενικός δ/ντής του γραφείο του, Γιώργος Παπαβασιλείου
- Σφραγίζεται το κλαμπ στο Γκάζι μετά τον θάνατο της 16χρονης
- Φον ντερ Λάιεν: Με ενεργοποίηση του «εμπορικού μπαζούκα» προειδοποίησε την Κίνα για τις σπάνιες γαίες
- Τουφάν Ερχιουρμάν: «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια ολόκληρης της Κύπρου και έτσι θα παραμείνει»
- ΗΠΑ: Η χρήση των stablecoins για πληρωμές αυξήθηκε κατά 70% – «Ατού» η ταχύτητα στις συναλλαγές
- Ιρλανδία: Η αριστερή Κάθριν Κόνολι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές
- Γαλλία: Το Λούβρο μετέφερε κοσμήματα στην Τράπεζα της Γαλλίας μετά τη διάρρηξη
- Κυρανάκης: Δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για το sms οδικής ασφάλειας που στείλαμε στους πολίτες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








