Ελλάδα

Aσφάλιστρα αυτοκινήτου: Αύξηση στα βασικά πακέτα έως και 40% σε σχέση με το 2022

Δείτε σε ποιες πόλεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα ασφάλιστρα

Το αυξημένο κόστος ανταλλακτικών καθώς και τα συχνότερα ατυχήματα οδήγησαν σε αύξηση ασφαλίστρων από 13% έως και το 40% στα βασικά πακέτα παροχών δηλαδή την κάλυψη αστικής ευθύνης και φροντίδας ατυχήματος, σύμφωνα με το Pricefox.gr, την online πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου, που συνέκρινε τις τιμές από 23 και πλέον ασφαλιστικές και μας ενημερώνει σχετικά με την ετήσια αύξηση στις τιμές των ασφαλίστρων.

Ενδεικτικά, στην Αθήνα οι τιμές παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 13%. Μία σημαντική αύξηση στις ήδη αρκετά υψηλές τιμές της πρωτεύουσας. Τη μεγαλύτερη διαφορά στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου όμως καταγράφει η Θεσσαλονίκη με αυξήσεις που ξεπερνούν το 13% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 40%. Ακολουθεί η Λάρισα με αυξήσεις που ξεπερνούν το 10% και αγγίζουν σχεδόν το 30%.

Ευχάριστη εξαίρεση αποτελεί η Πάτρα, στην οποία τα ασφάλιστρα φαίνεται να πέφτουν φέτος σε σχέση με πέρυσι καταγράφοντας πτώση άνω του 8%. Μάλιστα, βρέθηκε μια περίπτωση που η έκπτωση έφτασε το 38%.

1

Τα πακέτα που συγκρίθηκαν στην πλατφόρμα του αφορούν στα συμβόλαια ετήσιας διάρκειας και σε οδηγό με τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας και οι αυξήσεις που προαναφέρθηκαν αφορούν αποκλειστικά στις καλύτερες προσφορές που θα βρει κανείς στην αγορά για το βασικό πακέτο ασφάλισης.

Όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαφορετικές προσφορές και οι καταναλωτές συναντούν για το ίδιο όχημα, προσφορές με πολύ μεγάλες διαφορές στην τιμή τους που σε ορισμένες φορές μπορεί να ξεπεράσουν και τα 200€.

2

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη, οδηγός 65 ετών με Toyota Yaris 1500 κυβικών θα βρει προσφορές από 117€ μέχρι 215€ – σχεδόν 100€ παραπάνω. Στην Αθήνα, οδηγός ηλικίας 69 ετών με ένα Opel Astra 1600 κυβικών θα βρει προσφορές από 130€ έως και 267€ – 137€ παραπάνω.

Η τεράστια αυτή διαφορά οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, διότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιολογούν με διαφορετικό τρόπο τον κίνδυνο. Δεύτερον, διότι κάθε πακέτο περιέχει διαφορετικές καλύψεις. Δηλαδή μια εταιρεία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες καλύψεις στο βασικό πακέτο της που κάποια άλλη δεν τις προσφέρει.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτής;

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τιμές στα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου, καθώς οι τιμές στις φθηνότερες προσφορές δεν έχουν αυξηθεί.

Μπορεί το βασικό πακέτο να είναι το πιο δημοφιλές, ωστόσο τα πυρός/κλοπής και μικτά πακέτα σε ασφαλίζουν για περισσότερους κινδύνους. Ακόμη και σε αυτά τα πακέτα, η προσφορά που θα σου κάνει κάθε εταιρεία είναι διαφορετική και οι τιμές κυμαίνονται πολύ.

Όμως σίγουρα κάθε προσφορά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες καλύψεις ώστε να μπορεί να φέρει και τον αντίστοιχο τίτλο. Ένα πακέτο πυρός/κλοπής περιλαμβάνει τις καλύψεις του βασικού πακέτου και επιπλέον τις καλύψεις απο πυρκαγιά ή έκρηξη και από ολική ή μερική κλοπή. Ένα μικτό πακέτο περιλαμβάνει τις καλύψεις του πυρός/κλοπής και επιπλέον την κάλυψη των ίδιων ζημιών.

Στην πυρκαγιά ή έκρηξη αποζημιώνεσαι για τις υλικές ζημιές που θα πάθει το όχημα σου στο δρόμο.

Η ολική ή μερική κλοπή σε καλύπτει (και άρα αποζημιώνεσαι) για την περίπτωση που σου κλέψουν εξαρτήματα από το αυτοκίνητό σου ή ολόκληρο το αυτοκίνητο.

Στις ίδιες ζημιές αποζημιώνεσαι ακόμη κι αν ευθύνεσαι εσύ για τη ζημιά.

Οι φθηνότερες προσφορές στα πακέτα πυρός/κλοπής δεν φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντική ετήσια αύξηση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Πάτρα παρατηρούμε μείωση στις τιμές των φθηνότερων πακέτων που κυμαίνονται από 10-22%. Αυτή η μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή, ωστόσο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 30€ στα ασφάλιστρα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu