Διεθνή

Χαμάς: Αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Ισραηλινοί συγγενείς ομήρων της Χαμάς διαδηλώνουν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Νετανιάχου που συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Ράφα

Χρεώνει στο Ισραήλ τον τορπιλισμό της διαδικασίας για την κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της αποχώρησε από το Κάιρο και επέστρεψε στο Κατάρ. Ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης, ο Iζάτ αλ-Ρίσεκ, όπως μεταδίδει η  Jerusalem Post, δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είχαν σκοπό να διαταράξουν τη διαμεσολαβητική διαδικασία για την κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην πρόταση που ήδη δέχτηκε – και η οποία απορρίφθηκε από το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε αντίστοιχα τη Χαμάς ότι προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το Ισραήλ και τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Ράφα, ανακοινώνοντας την αποδοχή πολύ τροποποιημένης πρότασης για συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.

Παράλληλα, οξείες ήταν οι ισραηλινές αντιδράσεις στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα παγώσουν ορισμένες αμερικανικές αποστολές όπλων στη χώρα, εφόσον το Ισραήλ ξεκινήσει τη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας θα συνεδριάσουν απόψε για να καθορίσουν την αντίδραση του Ισραήλ στην απόφαση Μπάιντεν, μεταδίδουν οι Times of Israel 

Σε γενικές γραμμές, η θέση του πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι αυτή που μετέφερε στον Μπάιντεν στην μακράν τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντάς του ότι «θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί».

Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται μέσω ορισμένων διαύλων για να μεταπείσει τον Μπάιντεν, αναφέρει Ισραηλινός αξιωματούχος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu