Ενέργεια

COP28: Γαλλία, ΗΠΑ θα προτείνουν την απαγόρευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των μονάδων άνθρακα

Το σχέδιο θα βαθύνει τις διενέξεις στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι με την Ινδία και την Κίνα να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού του άνθρακα

Η Γαλλία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδιάζει να επιδιώξει την παύση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το σχέδιο, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Ινδία νωρίτερα αυτό το μήνα, θα βαθύνει τις διενέξεις στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι που θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, με την Ινδία και την Κίνα να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδίσουν την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για τις ενεργοβόρες οικονομίες τους.
Η υφυπουργός Ανάπτυξης της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου ενημέρωσε την ινδική κυβέρνηση για το σχέδιο, που ονομάζεται “Νέα Πολιτική Αποκλεισμού του Άνθρακα”, για ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Στόχος της Γαλλικής πλευρά είναι να τερματιστεί η ιδιωτική χρηματοδότηση για την ενέργεια με άνθρακα ώστε να επιτευχθεί επιτάχυνσης της δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η πρόταση προβλέπει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα θέσει πρότυπα για την έξοδο από τον άνθρακα για τις ιδιωτικές χρηματοδοτικές εταιρείες, των οποίων η χρηματοδότηση θα μπορούσε να παρακολουθείται από ρυθμιστικές αρχές, οργανισμούς αξιολόγησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Περίπου 490 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας άνθρακα, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο της υφιστάμενης παγκόσμιας δυναμικότητας, σχεδιάζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα.

Περίπου το 73% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ινδία παράγεται με τη χρήση άνθρακα, παρόλο που η χώρα έχει αυξήσει τη μη ορυκτών καυσίμων δυναμικότητά της στο 44% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χώρα σκοπεύει να αντισταθεί στην πίεση για τον καθορισμό προθεσμίας για τη σταδιακή κατάργηση ή τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων στην COP28, καθώς ο άνθρακας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας για μερικές ακόμη δεκαετίες, και μπορεί να ζητήσει από τα μέλη να στρέψουν την προσοχή τους στη μείωση των εκπομπών από άλλες πηγές. Μπορεί επίσης να ωθήσει τα ανεπτυγμένα κράτη να γίνουν αρνητικά ως προς τον άνθρακα και όχι ουδέτερα ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2050.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενέργεια

close menu