Νέα

Deal Intel – Ισραήλ για νέο εργοστάσιο 25 δισ. δολαρίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger.

Στη σκιά του πολέμου και της ανθρωπιστικής κρίσης, οι δουλειές δεν σταματούν - Η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε ποτέ στη χώρα

Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης – μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε να δώσει στην αμερικανική Intel Corp επιχορήγηση 3,2 δισ. δολάρια για το νέο εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρονικών τσιπ προϋπολογισμού 25 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει να κατασκευάσει στο νότιο Ισραήλ, δήλωσαν οι δύο πλευρές την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία του Ισραήλ.

Το σχέδιο επέκτασης του εργοστασίου αποτελεί «σημαντικό μέρος των προσπαθειών της Intel για την προώθηση μιας πιο ανθεκτικής παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες και προγραμματισμένες κατασκευαστικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Intel σε ανακοίνωσή της.

Εκτός από την επιχορήγηση που ανέρχεται στο 12,8% της συνολικής επένδυσης, η κατασκευάστρια εταιρεία δεσμεύτηκε να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες αξίας 60 δισ. σέκελ (16,6 δισ. δολάρια) από Ισραηλινούς προμηθευτές την επόμενη δεκαετία, ενώ η νέα εγκατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Intel λειτουργεί ήδη τέσσερις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου παραγωγής στο Kiryat Gat, και απασχολεί σχεδόν 12.000 άτομα στη χώρα. Αυτή εγκατάσταση απέχει μόλις 20 μίλια από τη Γάζα και 50 μίλια από το Τελ Αβίβ.

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Intel θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο τσιπ 25 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, αλλά η Intel μέχρι τώρα δεν είχε επιβεβαιώσει την επένδυση.

Το νέο εργοστάσιο πρόκειται να ανοίξει το 2027 και να λειτουργήσει έως το 2035.

Το αποτύπωμα της Intel στο Ισραήλ μέχρι τώρα αριθμέι επενδύσεις 17 δισ. δολαρίων από το 1974!α

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu