Μέχρι και το 2025 σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνολικά ο στόχος της ΔΕΗ είναι κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά - επιχειρήσεις την επόμενη πενταετία
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε το κατασκευαστικό πλάνο της θυγατρικής της ΔΕΗ FiberGrid, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Σύμφωνα με το πλάνο έως και το 2025 οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ηδη το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid έχει φτάσει σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες.
Η εταιρεία ανέθεσε προσφάτως με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.
Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές.
Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGridαντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).
Η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. Oδεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βουλή: Πυρά κατά Φλωρίδη για διάταξη που απαγορεύει πρόσβαση κατηγορούμενων στην ποινική δικογραφία
- Κομισιόν – αγροτικές επιδοτήσεις: Λήγει στις 2 Οκτωβρίου η προθεσμία για να καταθέσει η Ελλάδα το νέο πλαίσιο
- Μαθιός Πυρίμαχα: Έναρξη ειδικής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο με δύο χρηματιστηριακές εταιρείες
- ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα της Τεχνητής Νοημοσύνης με 19 έργα αιχμής
- ΗΠΑ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για πρώτη φορά
- Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2025 ύψους 591 δισ. ευρώ – Ρεκόρ επενδύσεων στα 116 δισ. ευρώ
- Αποστολάκη: Η ίδια συγκάλυψη στα Τέμπη επαναλαμβάνεται και στον ΟΠΕΚΕΠ
- Alter Ego Media: Η Τσάλα Μέντερες Head of International Content Sales
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις