Πολιτική

Διευκρινιστική δήλωση Γεωργιάδη για 16ωρη εργασία την ημέρα: Ισχύει η ελάχιστη ανάπαυση 11 συνεχών ωρών

O Άδωνις Γεωργιάδης ως νέος υπουργός Εργασίας δεν γνωρίζει φαίινεται σε βάθος τη νομοθεσία και αναγκάστηκε να κάνει διευκρινιστική δήλωση μετά την αναφορά του για εργασία δύο οχταόρων την ίδια ημέρα σε διαφορετικούς εργοδότες

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης για τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, στην οποία τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν παύουν να ισχύουν οι νομικές προβλέψεις περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης των εργαζομένων.

“Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος”.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι βασικός κορμός του είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

“Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οκτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών”, είχε πει.

Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για Μεσαίωνα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει από τον υπουργό “να μη διανοηθεί να φέρει νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία”.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει: “o υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους”.

“Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας:

“Και αυτό – κατά τον κ. Γεωργιάδη – θα είναι “προσωπική απόφαση” του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται “επιλογή” την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας”.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει σε σχόλιό του “μετά το “δικαίωμα” στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο “Χατζηδάκη”, ο νέος υπουργός εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το “δικαίωμα” στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την “παράλληλη απασχόληση” και επισημαίνει στη συνέχεια:

“Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος”. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των – ήδη χαμηλών – μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.

Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν “εθελοντική” 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων”, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε “πολυεργαλεία” θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των “τριετιών””.

“Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι “πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές”, αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το “έκτρωμα”. Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού” τονίζει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του.

close menu