Επιχειρήσεις

Draghi: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ωφεληθούν από το TLΤRO

Επιφυλακτικός και μετρημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σε ότι αφορά την δυνατότητα συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα δανειοδότησης TLTRO, που αφορά τη στοχευμένη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, για το αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν ή όχι να εκμεταλλευτούν πλήρως το πρόγραμμα, ο Draghi απάντησε ότι “ενδεχομένως να υπάρχουν μεμονωμένες τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν «επαρκεί αποδεκτ’ες εξασφαλίσεις», ώστε να δανειστούν εως το όριο δανεισμού τους στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ – TLTRO).

Μάλιστα ο Draghi σημείωσε ότι “η ΕΚΤ και η ΤτΕ επί του παρόντος αξιολογούν κατά πόσον ισχύει αυτό”.

Ειδικότερα στην επιστολή του ο Draghi αναφέρει:

Στον βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τα σχετικά κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής μέσω της στήριξης του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

Ενδεχομένως να υπάρχουν μεμονωμένες τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς αποδεκτές εξασφαλίσεις ώστε να δανειστούν έως το όριο δανεισμού τους στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ).

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος επί του παρόντος αξιολογούν κατά πόσον ισχύει αυτό.

close menu