Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) έλαβε το 46,3% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην σερβική πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 92% των εκλογικών τμημάτων, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) έλαβε το 46,3% των ψήφων (σ.σ. ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε στις εκλογές του περσμένου Ιουνίου ποσοστό 40,56%) .
Με το ποσοστό αυτό καταλαμβάνει 128 από τις 250 έδρες της βουλής και έχει την δυνατότητα να σχηματίζει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Στην προηγούμενη βουλή το SNS κατείχε 120 έδρες στο κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» λαμβάνει το 23,6% και 65 έδρες. Στην Τρίτη θέση φέρεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με 6,6% και 18 έδρες. Ακολουθεί ο συνασπισμός των εθνικιστών «NADA» (Ελπίδα) με 4,9% και 13 έδρες. Την έκπληξη των χθεσινών εκλογών αποτελεί η είσοδος στη βουλή με ποσοστό 4,8% (13 έδρες) του νεοσύστατου συνδυασμού «Εμείς- Η φωνή του λαού» που ηγείται ο συνομωσιολόγος, αντιεμβολιαστής γιατρός Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς. Την εκπροσώπηση στη βουλή εξασφαλίζουν και πέντε μειονοτικά κόμματα. Η Ένωση Μαγυάρων Βοϊβοντίνας με 6 έδρες, η Ένωση Κροατών Βοϊβοντίνας με 3 έδρες, το κόμμα SDA των μουσουλμάνων του Σαντζάκ με 2 έδρες. Στην βουλή εισέρχεται και το Ρωσικό Κόμμα καταλαμβάνοντας μία έδρα όπως και οι Αλβανοί της Νότιας Σερβίας.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοινώνοντας την νίκη του κόμματος του δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τετραετή θητεία και θα ασχοληθεί με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Μεγάλη νίκη απέσπασε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και στις περιφερειακές εκλογές στην επαρχίας της Βοϊβοντίνας καταλαμβάνοντας τις 67 από τις 120 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου.
Στο δήμο του Βελιγραδίου το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα επίσης έρχεται πρώτο με 38% και ακολουθεί ο συνδυασμός «Η Σερβία ενάντια στην βία» 35%. Τα ποσοστά αυτά δεν παρέχουν την δυνατότητα εκλογής δημάρχου σε κανένα κόμμα και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με μικρότερα κόμματα.
Στην Σερβία οι δήμαρχοι εκλέγονται από τα δημοτικά συμβούλια. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα για τον δήμο του Βελιγραδίου επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατον να έλαβε περισσότερες ψήφους το κόμμα του Βούτσιτς. Ο συνδυασμός «Η Σερβία ενάντια στην βία» σε συνέντευξη Τύπου, χθες βράδυ, κατήγγειλε ότι στις εκλογές για το δήμο Βελιγραδίου ψήφισαν περίπου 40,000 ψηφοφόροι από την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας οι οποίοι δεν έχουν έδρα κατοικίας το Βελιγράδι. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στοιχεία για την αλλοίωση του αποτελέσματος στην πρωτεύουσα και θα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών. Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές στην Σερβία ανήλθε στο 59,2%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις