Το σύνθετο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,10% - Για τα νοικοκυριά και για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 3,33%
Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στα επιτόκια τραπεζικών δανείων και καταθέσεων στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον Φεβρουάριο του 2025.
Το σύνθετο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που αντανακλά τους μέσους όρους όλων των νέων δανείων, υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,10%. Ιδιαίτερα, τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και περίοδο αρχικής σταθεροποίησης έως τρεις μήνες, παρουσίασαν πτώση 27 μονάδων βάσης, φτάνοντας στο 3,92%. Αντίστοιχα, τα δάνεια ίδιας αξίας με περίοδο σταθερού επιτοκίου μεταξύ τριών μηνών και ενός έτους υποχώρησαν στο 3,77%.
Για δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας -άνω των 10 ετών- το επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 3,44%. Αντιθέτως, τα μικρότερα επιχειρηματικά δάνεια έως €250.000 με κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμειναν σταθερά στο 4,37%. Για ατομικές επιχειρήσεις και μη ενσωματωμένες εταιρικές μορφές, το επιτόκιο δανεισμού διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,55%.
Όσον αφορά τις επιχειρηματικές καταθέσεις, το επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως ενός έτους μειώθηκε στο 2,50%, ενώ οι καταθέσεις μίας ημέρας υποχώρησαν στο 0,72%.

Για τα νοικοκυριά, το σύνθετο κόστος δανεισμού για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 3,33%. Αν και τα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο και διάρκεια έως ενός έτους παρουσίασαν ελαφρά μείωση (-6 μ.β.) και διαμορφώθηκαν στο 4,00%, το μεγαλύτερο βάρος ήρθε από τα μακροπρόθεσμα δάνεια.

Τα δάνεια με περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των 5 και έως 10 ετών παρουσίασαν άλμα 49 μονάδων βάσης, ανερχόμενα στο 3,37%. Παράλληλα, τα δάνεια άνω των 10 ετών σημείωσαν άνοδο κατά 12 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 3,09%. Τα δάνεια με διάρκεια 1-5 έτη σημείωσαν οριακή αύξηση (3,53%). Στον αντίποδα, τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μικρή αποκλιμάκωση, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 7,58%.
Όσον αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών, οι αποδόσεις επίσης κινήθηκαν πτωτικά. Οι προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως ενός έτους μειώθηκαν στο 2,19%, ενώ οι καταθέσεις με δυνατότητα ανάληψης μετά από τρίμηνη προειδοποίηση έπεσαν στο 1,53%. Οι καταθέσεις μίας ημέρας παρέμειναν σχεδόν σταθερές στο 0,32%.

Η γενική εικόνα δείχνει σταθεροποίηση ή ήπια πτώση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, γεγονός που ενδέχεται να στηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα. Αντιθέτως, η άνοδος στα μακροπρόθεσμα επιτόκια στεγαστικών δανείων εντείνει την πίεση για τα νοικοκυριά που επιδιώκουν να αποκτήσουν κατοικία με σταθερό επιτόκιο, σε μία περίοδο που η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να κινείται σε περιοριστική κατεύθυνση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Euroleague: Απαγόρευση εισόδου τριών αγωνιστικών στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο
- Ο Τραμπ εκδικείται την Ευρώπη και αυξάνει τους δασμούς στο 25% σε αυτοκίνητα και φορτηγά
- Ο Τραμπ απορρίπτει την τελευταία πρόταση του Ιράν: «Ζητούν πράγματα που δεν μπορώ να δεχθώ»
- MEDITERRA Α.Ε. - Οικονομική κατάσταση ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ Α.Ε. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq με ώθηση από Big Tech και εταιρικά κέρδη
- Η Τεχεράνη καταθέτει νέα πρόταση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Αντιπυρική περίοδος από 1η Μαΐου: Τι απαγορεύεται, ποια τα πρόστιμα
- Νέο μυστηριώδες άγαλμα του Banksy στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









