Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Υπεγράφη η σύμβαση για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, μετά την υπογραφή της «Σύμβασης Μίσθωσης Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Δημόσιου Λιγνιτοφόρου Χώρου στη περιοχή Βεύης, Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας» μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Άκτωρ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ.

Η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας σειράς διαδικασιών για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου στη Φλώρινα, που θα ολοκληρωθεί πλήρως με την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Όπως τονίζει η Ελλάκτωρ, η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και συνολικά για τη χώρα, αφού διασφαλίζει περαιτέρω την ενεργειακή επάρκεια της. Με την επαναλειτουργία του δημιουργούνται σχεδόν 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και σχεδόν 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η σύμβαση αφορά στην εξόρυξη 120 εκατ. τόνων λιγνίτη, ενώ επιτρέπει και την απελευθέρωση για εκμετάλλευση  όμορων κοιτασμάτων της ΔΕΗ.

Στη σύμβαση προβλέπονται επίσης μεταξύ άλλων τα εξής:

_x000D_

    _x000D_
  •     Μίσθωση για 15 έτη αρχικά, με καθαρά έσοδα για το Δημόσιο που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ.
  • _x000D_

  •     Έργα για την προστασία του περιβάλλοντος που δεν περιορίζονται στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά ξεπερνούν για την 15ετία τα 26 εκατ. ευρώ.
  • _x000D_

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu