Επιχειρήσεις

Επανέρχεται η θέση για χρήση των 11,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ σε αναπτυξιακούς σκοπούς

Στο τραπέζι επανέρχεται η θέση να χρησιμοποιηθούν τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αναπτυξιακούς σκοπούς, θέση που έχει διατυπώσει πριν από αρκετούς μήνες ο επικεφαλής του ΣMEXA, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Προς το παρόν, τα κεφάλαια αυτά είναι 11,2 δισ. ευρώ, αλλά μπορούν να αυξηθούν με την πρόοδο της αποκρατικοποίησης των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά έχουν γίνει εδώ και καιρό μήλον της έριδος μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών. Ωστόσο, ύστερα από εισηγήσεις του επικεφαλής του ΣΜΕΧΑ, η κατεύθυνση αυτών των κεφαλαίων μπορεί να αλλάξει προς τους αναπτυξιακούς σκοπούς.

Η έταιρη χρήση των κεφαλαίων υποστηρίζεται μετά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, τα οποία αφήνουν «ανέπαφα» τα 11,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ χωρίς να ληφθεί υπόψη ο αναβαλλόμενος φόρος.

Ωστόσο, Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν πως τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ θα αλλάξουν χρήση δύσκολα, αφενός διότι απαιτούνται εγκρίσεις από εθνικά κοινοβούλια, αφετέρου διότι θα πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμα για τις τράπεζες τουλάχιστον έως τον Ιούνιο 2015.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu