Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Πως θα ψηφίζουμε, τι θα περιέχει ο φάκελος – Κεραμέως: «Δίνει λύση στο ζήτημα της αποχής»

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω gov.gr - Έως και 40 ημέρες πριν τις εκλογές - Τι θα περιλαμβάνει ο φάκελος που θα αποστέλλεται στους ψηφοφόρους - Θα βρίσκεται στα χέρια τους 20 ημέρες πριν τις εκλογές

Συνέντευξη Τύπου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις επόμενες ευρωεκλογές έδωσαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως με την επιστολική ψήφο αλλάζει το τοπίο με την ψήφο των αποδήμων, αλλά και με τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα.

«Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει την Δημοκρατία, δίνει λύση στο ζήτημα της αποχής. Πλέον δεν θα παίζουν ρόλο οι δαπάνες για ταξίδι. Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα θα στηρίξουν για να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους», είπε και πρόσθεσε: «Στις ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Η επιστολική ψήφος, όπως είπε, χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. «ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα, ενώ προστατεύεται η μυστικότητα της ψήφου», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του. Στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική. Η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην άλλη Ελλάδα. Το πεδίο εμβέλειας προς το παρόν αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες παροτρύνουν τα κράτη-μέλη για να καθιερώσουν την επιστολική ψήφο.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων.

Οι φάκελοι θα στέλνονται 20 ημέρες πριν τις εκλογές το αργότερο. Η αποστολή θα γίνει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό για να καλυφθεί και η μεγαλύτερη διάρκεια.

Η επιλογή των αναδόχων που θα αναλάβουν την διανομή των φακέλων θα γίνει με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων παροχή εγγύησης για παράδοση εντός πέντε ημερών.

Ο φάκελος που θα αποστέλλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει:

  • φάκελο επιστροφής ψήφου,
  • φάκελο ψηφοφορίας,
  • ψηφοδέλτιο,
  • ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους
  • έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Οι φάκελοι έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Ο εκλογέας θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς, η επιστροφή θα είναι ατελώς για τον παραλήπτη σίγουρα για τους εντός επικρατείας. Το υπουργείου θα εξετάσει πώς μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους εκλογείς εκτός επικρατείας.

Το ψηφοδέλτιο, όπως εξήγησε, είναι διαφορετικό. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, υποστήριξε. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Στην Ελλάδα θα υπάρχουν συνεργαζόμενες εταιρείες, στο εξωτερικό θα υπάρχει δυνατότητα.

Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών.

Την Κυριακή θα ανοίγονται οι φάκελοι επιστροφής, θα παίρνουν τον φάκελο επιστροφής και θα ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη, όπως αυτό είναι η προσομοίωση διαδικασίας.

Πώς θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο οι ψηφοφόροι

Ο ψηφοφόρος θα παίρνει έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται πάνω ο ειδικός εκλογικός αριθμός.

Ο φάκελος στη μια πλευρά θα έχει με ειδική χάραξη την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μια διαγώνια μπλε γραμμή. Στην άλλη πλευρά θα έχει την ένδειξη «συστημένο express».

Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές.

Η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.

Σε ακόμα ένα έντυπο, το οποίο θα έχει αριθμούς, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει, σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους. Και βεβαίως το έντυπο των συνδυασμών από το οποίο θα επιλέγει το κόμμα και τους υποψηφίους που θέλει να ψηφίσει. Σε αυτό θα βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό το κόμμα, το οποίο επιλέγει να ψηφίσει.

Έτσι θα είναι ο φάκελος με τον οποίο θα ψηφίζουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος που θα ισχύει.

Στον φάκελο θα περιέχεται μια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου», ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών, η λίστα με τα ονόματα και τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει καθώς και ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu