Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων με ανεξόφλητο υπόλοιπο 284,8 εκατ. ευρώ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η τράπεζα άσκησε το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης (call option) για ομολογιακή έκδοση αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κανονική λήξη τον Νοέμβριο του 2027

Στην άσκηση του δικαιώματος πρόωρης αποπληρωμής (call option) για το σύνολο των ανεξόφλητων ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Senior Preferred MREL Notes), αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026.

Πρόκειται για ομολογίες που εκδόθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης ομολογιών Global Medium Term Note, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, με συμβατική ημερομηνία λήξης την 22α Νοεμβρίου 2027.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, το υφιστάμενο ανεξόφλητο κεφάλαιο των συγκεκριμένων τίτλων ανέρχεται σε 284,835 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται της αρχικής ονομαστικής αξίας της έκδοσης.

Η αποπληρωμή των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με τους σχετικούς όρους της έκδοσης. Παράλληλα, οι ομολογιούχοι θα λάβουν τους δεδουλευμένους τόκους που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, όπως προβλέπεται στους συμβατικούς όρους.

Η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι, πριν προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος πρόωρης εξόφλησης, είχε διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις MREL, δηλαδή τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, όπως αυτές προβλέπονται στους όρους των ομολογιών.

Οι απαιτήσεις MREL αποτελούν βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών, καθώς αποσκοπούν στη διασφάλιση επαρκών κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων για την απορρόφηση ενδεχόμενων ζημιών και την ανακεφαλαιοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η κίνηση εντάσσεται στη διαχείριση των εκκρεμών ομολογιακών υποχρεώσεων της Εθνικής Τράπεζας, με την πρόωρη εξόφληση τίτλων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να λήξουν τον Νοέμβριο του 2027.

Η σχετική ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την κατάχρηση της αγοράς (MAR) και την ελληνική νομοθεσία περί υποχρεώσεων ενημέρωσης των εκδοτών.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu